Meer jonge gezinnen verruilen stad voor kleinere gemeente

Veel jonge gezinnen hebben de afgelopen twee jaar de grote stad verruild voor een woning in een kleinere gemeente in de omgeving.

ANP
10 procent van de ruim 2000 Amsterdamse jonge gezinnen die in 2015 verhuisden gingen naar Amstelveen. Beeld Floris Lok
10 procent van de ruim 2000 Amsterdamse jonge gezinnen die in 2015 verhuisden gingen naar Amstelveen.Beeld Floris Lok

In de grote steden worden wel relatief meer baby's geboren dan gemiddeld in Nederland. Dat heeft te maken met het grote aantal twintigers en dertigers in steden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In 2014 en 2015 verlieten meer gezinnen met één of meer kinderen onder de vier jaar de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dan in de vijf voorgaande jaren.

Vooral de stad ziet veel jonge gezinnen vertrekken. Dat percentage nam toe van 6 in 2012 tot vorig jaar ruim 10 procent. Ze hebben vaak een hoog inkomen, aldus het CBS. Naarmate het inkomen van zo'n jong gezin lager is, is de kans kleiner dat ze de grote stad verlaten.

Omliggende gemeenten
Sinds 2013 trekken ook meer gezinnen waarin het oudste kind de basisschoolleeftijd heeft bereikt weg uit de grote steden. Maar dat zijn er veel minder dan het aantal gezinnen met heel jonge kinderen.

Eerder dit jaar bleek ook al uit onderzoek van NVM dat jonge Amsterdamse gezinnen de stad verlaten. Volgens de makelaarskoepel zoeken ze vaker een huis in omliggende gemeenten.

Die trend ziet ook het CBS. Volgens het onderzoeksbureau ging 10 procent van de ruim 2000 Amsterdamse jonge gezinnen die in 2015 verhuisden naar Amstelveen, en 9 procent naar Haarlem, daarnaast zijn Het Gooi, Zaanstad en de gemeente Haarlemmermeer in trek. Almere is minder populair dan voorgaande jaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden