Meer jonge comazuipers

Vorig jaar belandden 931 minderjarige jongeren door riskant drinkgedrag in het ziekenhuis. Dat is een stijging van 19 procent ten opzichte van 2014. Toen ging het om 782 minderjarigen.

Gemiddeld waren de jongeren drie uur buiten bewustzijnBeeld anp

Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de alcoholpoli's, meldt de NOS dinsdag. Kinderarts Nico van der Lely houdt sinds 2007 bij hoeveel jongeren bij de eerste hulp binnenkomen door overmatig alcoholgebruik.

Het aantal jongeren dat na opname een ernstige alcoholvergiftiging bleek te hebben, is zelfs met 27 procent gestegen ten opzichte van 2014. Een duidelijke verklaring voor de toename van het aantal comazuipers is er niet.

Gemiddeld waren de jongeren drie uur buiten bewustzijn. Ze hadden gemiddeld een alcoholpromillage van 1,94. Dat komt overeen met een hoeveelheid alcohol na het drinken in korte tijd van ten minste zes standaardglazen bij meisjes en tien bij jongens. De meeste van hen gaven aan sterke drank te hebben gedronken, gevolgd door bier, mixdranken en wijn.

De gemiddelde leeftijd van de opgenomen jongeren was vorig jaar 15,4 jaar. Het gaat om bijna net zoveel meisjes (47 procent) als jongens (53 procent). In 2007, toen Nederlandse kinderartsen startten met een registratiesysteem, was de gemiddelde leeftijd 14,9 jaar. Toen betrof het slechts 297 jongeren.

De meeste (37 procent) van de vorig jaar opgenomen jongeren met een alcoholvergiftiging zaten op het vmbo. Daarna volgt de havo (25 procent) en het vwo (20 procent).

Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde, ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft, de universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden