Meer inzet Amsterdamse haven tegen 'bloedkolen'

De Amsterdamse haven moet meer doen voor de mensenrechtensituatie rond steenkoolmijnen in Colombia. Dat heeft de gemeenteraad in ruime meerderheid besloten.

De Amsterdamse haven is de tweede steenkoolhaven van Europa. Beeld Shutterstock
De Amsterdamse haven is de tweede steenkoolhaven van Europa.Beeld Shutterstock

In de strategie voor de komende jaren moet het havenbedrijf vastleggen hoe het invulling geeft aan zijn verantwoordelijkheid voor lading die hier wordt overgeslagen. Ook wil de gemeenteraad dat de haven zorgt voor transparantie over de herkomst van ladingstromen.

Daarbij verwijst de raad uitdrukkelijk naar steenkool en het streven naar 'concrete en aantoonbare stappen' op weg naar genoegdoening voor slachtoffers van de mensenrechtenschendingen in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar.

Moord
De gemeenteraad reageert daarmee op een rapport van mensenrechtenorganisatie Pax. Daarin worden getuigen aangehaald die onder ede hebben verklaard dat de internationaal opererende mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco in Cesar optrokken met paramilitaire groepen.

Die groepen worden verantwoordelijk gehouden voor de moord op 3000 mensen, 240 verdwijningen en ruim 55.000 boeren die verdreven zijn van hun land, van 1996 tot 2006. Drummond en Prodeco zouden daarvan nog altijd profijt hebben. Daarom noemt Pax de goedkope steenkool uit die regio bloedkolen.

De Amsterdamse haven is de tweede steenkoolhaven van Europa. Van die steenkool komt zo'n dertig procent uit Colombia en de haven kan niet uitsluiten dat een deel uit Cesar komt.

Tijdelijke importstop
De haven wijst op de vredesbesprekingen die op gang zijn gekomen. Ook is de haven, net als grote Amsterdamse kolenterminals, aangesloten bij een initiatief van grote energiebedrijven, die de mensenrechten en de arbeidsomstandigheden in mijnbouwgebieden proberen te verbeteren.

"Maar daarover wordt al meer dan vijf jaar gepraat met geen enkel resultaat voor de slachtoffers," zegt een woordvoerder van Pax. Hij is blij met het 'heldere signaal' van de gemeenteraad. "Als handelsknooppunt heeft Amsterdam potentieel een enorme invloed op de kolenketen. Als de haven zegt: we willen dat het zo gebeurt, gebeurt het ook."

Een voorstel van de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA om de haven tot 'aantoonbare druk' te manen of zelfs te dreigen met een tijdelijke importstop haalde geen meerderheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden