Meer inspraak voor ouders in kinderopvang

Ouders krijgen meer te vertellen over de kwaliteit van de kinderopvang. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) hierover, bleek vandaag.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg leest voor in kinderopvang De Kleine KamerBeeld anp

Volgens die wet moeten peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties oudercommissies gaan instellen. Ouders hebben daardoor bijvoorbeeld inspraak over kwesties als de hygiëne en de opvoeding van de kinderen.

Op dit moment hebben ouders al adviesrecht over de prijs van de kinderopvang, maar dat onderdeel wil Asscher terugdraaien. Volgens hem is het niet nodig. Een Kamermeerderheid denkt daar anders over. Ze sluiten zich aan bij de kritiek van BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. Die schrijft in een brief aan de Kamer: 'Wat zegt geboden kwaliteit zonder een prijskaartje?'

CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemde het vreemd om ouders wel meer te zeggen te geven over de kwaliteit en ze vervolgens niet meer te laten meepraten over de kosten. Een voorstel om het adviesrecht over de prijs te handhaven, wordt gesteund door PvdA, CDA, SP, D66 en mogelijk nog meer partijen. Asscher ontraadde het amendement, maar voegde er aan toe dat hij 'kan tellen'. De Kamer stemt volgende week.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en WerkgelegenheidBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden