Meer inschrijvingen voor Amsterdamse universiteiten

Amsterdamse universiteiten zien dit studiejaar een stijging in het aantal aanmeldingen voor zowel bachelor- als masteropleidingen.

Nieuwe studenten worden verwelkomd op de campus van de VU. Beeld anp
Nieuwe studenten worden verwelkomd op de campus van de VU.Beeld anp

Het aantal bachelor- en masterstudenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) nam dit jaar toe van 32.594 studenten naar 34.183, oftewel een stijging van 5 procent.

Met name de bachelors van de faculteiten Rechtsgeleerdheid, Maatschappij- en Gedragswetenschappen en Geesteswetenschappen blijken populair. Studies binnen de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica zagen een groeiend aantal masterstudenten.

De toename onder het aantal bachelorstudenten heeft vooral te maken met een stijging van het aantal nieuwe internationale studenten. Waren het er bij de UvA vorig jaar nog 1.517, dit studiejaar zijn dat er 1.991: een groei van 31 procent. De meesten komen uit landen binnen de Europese Unie.

Voorlopige cijfers
Bij de Vrije Universiteit (VU) stonden op 1 oktober 24.432 studenten ingeschreven, wat vergeleken met vorig jaar een groei betekent van 8 procent. Van de 5.300 eerstejaars bachelorstudenten hebben iets meer dan 800 studenten een buitenlandse vooropleiding.

De Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU) en de Amsterdamse instellingen maakten dinsdag de voorlopige inschrijfcijfers van het jaar 2018-2019 bekend.

Dat wil zeggen de aantallen in september ingeschreven studenten dat in oktober nog steeds studeert. De definitieve inschrijfcijfers worden begin 2019 bekendgemaakt. De voorlopige cijfers wijken volgens een woordvoerder van het VSNU nooit veel af van de definitieve.

Onderwijstekorten
Ook landelijk steeg het voorlopige inschrijfcijfer in 2018-2019 voor bachelor- en masterstudies met 5 procent, meldt het VSNU. In totaal telt Nederland nu 290.000 universiteitsstudenten. Het percentage internationale studenten is naar verwachting dan 19 procent van het totaal aantal studenten.

De VSNU maakt als kanttekening dat de blijvende groei een positieve ontwikkeling is, maar dat het de universiteiten tegelijk onder druk zet, wijzend op tekorten in het wetenschappelijk onderwijs.

In september trapte op Roeterseiland een week van protest af waarin colleges buiten werden gegeven om aandacht te vragen voor de aanhoudende bezuinigingen en de top van de UvA sloeg in juni in een open brief aan de Tweede Kamer en het kabinet alarm over de 'structurele onderfinanciering van onderwijs en onderzoek'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden