Plus

Meer huizen voor starters en gezinnen dankzij nieuwe samenwerking

Rochdale, Ymere, Eigen Haard, De Alliantie en Stadgenoot en ontwikkelaars slaan de handen ineen om meer middenhuurwoningen te cre­ëren.

Ton Damen en Tom Kieft
De corporaties zetten elk jaar duizend sociale huurwoningen om naar middenhuurwoningen Beeld anp
De corporaties zetten elk jaar duizend sociale huurwoningen om naar middenhuurwoningenBeeld anp

Wonam, Bouwinvest, Amvest, Syntrus Achmea en Vesteda willen er tot 2025 tienduizend bouwen. De corporaties zetten elk jaar duizend sociale huurwoningen om naar middenhuurwoningen. Dinsdag worden de plannen gepresenteerd.

1. Hoe bijzonder is dit?
Het is voor het eerst dat de woningcorporaties samen met projectontwikkelaars optrekken. In het Platform Amsterdam Middenhuur spreken ze af dat de huren van de te bouwen middenhuurwoningen en de voormalige sociale huurwoningen niet harder stijgen dan met de inflatie plus een procentpunt. Daarmee is de huurontwikkeling van deze middenhuurwoningen vergelijkbaar met die van sociale huurwoningen.

2. Wat levert het op?

Er komt zo een stroom woningen vrij voor starters op de woningmarkt en gezinnen die de stad niet uit willen, maar wel meer woonruimte willen. Zij verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar kopen is voor hen ook geen optie.

3. Wat is het probleem op de huurmarkt?

Op dit moment is de woningmarkt uiterst krap: als er een vrije sectorwoning in het middensegment vrijkomt, is die vliegensvlug weer weg. Verhuurders kunnen zo veel huur vragen als ze willen.

De huren van middensegmenthuurwoningen stijgen daardoor vaak sneller dan de inkomens van jonge huurders en oudere huurders met pensioenen.
De huren worden eens in de vijf jaar aangepast aan de vrije markt. Als de doorsneehuurder de gestegen huur niet meer kan opbrengen, wordt de woning verhuurd aan expats of aan jongeren die samen huren.

4. Waarom willen die projectontwikkelaars ineens wél woningen tegen lagere middenhuren verhuren?

Dat doen ze in de rest van Nederland ook. De beleggers/ontwikkelaars werken met geld van pensioenfondsen. Ze realiseren zich dat het grootste deel van de woningen verhuurd moet worden aan mensen met gemiddelde inkomens. Als zijn aan hen gematigde huren vragen, hebben zij meer zekerheid dat huurders in moeilijke tijden de huur blijven betalen. Dat verhoogt de bezettingsgraad en voorkomt leegstand.

Verder blijven ze hun huizen die al duur zijn, gewoon tegen hoge huren verhuren. Het middenhuursegment is voor hen een activiteit erbij.

5. Wat levert het plan de woning­corporaties op?

Die moeten eind dit jaar van het rijk aangeven welke woningen zij in de sociale huursector houden, en welke in een afgesplitste dochter naar de vrije sector gaan. Door aan dit plan mee te doen, helpen ze mee de vijver met middenhuurwoningen te vullen. Zij hopen dat 'scheefhuurders', mensen die met een inkomen boven de huurgrens in sociale huurwoningen zitten, naar de middenhuurwoningen verhuizen. Daardoor komen sociale huurwoningen vrij voor lage inkomens.

In het plan is afgesproken dat ten minste een kwart van alle vrijkomende middenhuurwoningen wordt gereserveerd voor scheef­woners.

Lees ook: Corporaties en ontwikkelaars bouwen samen voor middenhuur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden