Meer HPV-infecties onder jonge meisjes

Het aantal Nederlanders met een HPV-infectie is sinds de jaren 90 toegenomen. Vooral bij jonge meisjes tussen 15 en 24 jaar nam het aantal infecties toe. Dat heeft het VUmc donderdag gemeld. HPV veroorzaakt onder meer baarmoederhalskanker.

Een meisje krijgt een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker Beeld anp
Een meisje krijgt een vaccinatie tegen baarmoederhalskankerBeeld anp

Tussen 1996 en 2007 steeg het aantal HPV-infecties van 20 naar 23 procent, concludeerde VUmc-onderzoekster Mirte Scherpenisse. Zij testte het bloed van Nederlanders van 0 tot 79 jaar op aanwezigheid van HPV-antilichamen. Dat zijn eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt als er sprake is of is geweest van een HPV-infectie.

Scherpenisse noemt het opvallend dat het aantal HPV-infecties bij meisjes tussen de 15 en 24 jaar is toegenomen. Volgens haar waren de meisjes uit het onderzoek in 2007 eerder seksueel actief.

Uit het onderzoek van Scherpenisse bleek ook dat antilichamen die het lichaam zelf aanmaakt na een HPV-infectie niet volledig beschermen tegen een nieuwe infectie. Een vaccin biedt volgens haar betere bescherming.

HPV is een veelvoorkomend en erg besmettelijk virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dat niet. Als het virus lang blijft zitten, kan dat leiden tot baarmoederhalskanker. De kans daarop is overigens klein.

In 2009 is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu begonnen met het inenten van meisjes vanaf 12 jaar tegen HPV.

Scherpenisse is donderdag gepromoveerd op haar onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden