Meer halsbandparkieten en mandarijneenden in Amsterdam gespot

In Nederland worden steeds meer exotische dieren gespot. Ook in Amsterdam is die trend te zien. Hier worden vooral mandarijneenden en halsbandparkieten waargenomen.

Redactie
De halsbandparkiet wordt veruit het meest gespot in Amsterdam. Beeld anp
De halsbandparkiet wordt veruit het meest gespot in Amsterdam.Beeld anp

Dat blijkt uit cijfers van Waarneming.nl, een site waarop natuurspotters waarnemingen kunnen melden.

Zogeheten invasieve exoten zijn dieren of planten die buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied voorkomen. In de eerste zes maanden van dit jaar werden in Amsterdam ruim 570 exoten gemeld, in heel 2015 waren dit er 840.

Duizendknoop
Van de exoten die reeds dit jaar gespot zijn, bestaat driekwart uit halsbandparkieten. Ook landelijk wordt de papegaai, die van oorsprong afkomstig is uit Centraal-Afrika en India, veruit het vaakst gespot. Ook de grote Alexanderpiet en de mandarijneend worden vaker gezien dan in eerdere jaren.

Volgens stadsecoloog Geert Timmermans is het niet verwonderlijk dat Amsterdammers vaker melding maken van dieren die niet oorspronkelijk hier vandaan komen. "We reizen de hele wereld over en nemen van alles mee." Hij vraagt zich af wanneer een exoot nog een exoot genoemd kan worden. "Er zijn dieren op deze lijst die al jaren in ons land vertoeven."

Natuurlijke vijanden
"Ook sommige uitheemse planten zijn sterk in opkomst." Timmermans noemt als voorbeeld de Japanse duizendknoop. "Een plantje dat het hier heel aangenaam vindt en zich snel vermenigvuldigt. Omdat er nog geen natuurlijke vijanden zijn, kan de duizendknoop naar hartelust doorgroeien."

Omdat sommige exoten schade toebrengen aan de biodiversiteit en ecosystemen in een land heeft de Europese Unie begin augustus een lijst opgesteld met dieren en planten met nadelige gevolgen. Sindsdien is bezit, kweek, transport en import van deze exoten verboden. Van de exoten die in Amsterdam gezien zijn, staan de heilige ibis, de rosse stekelstaart en Chinese wolhandkrab op de zogenaamde 'Unielijst'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden