Meer groen, minder auto's: coalitie duidelijk links progressief

De nieuwe coalitie is duidelijk links en progressief. Bewoners en vooral bezoekers van Amsterdam zullen hiervoor moeten betalen.

De lijsttrekkers tijdens de presentatie van het coalitieakkoord Beeld anp

Het nieuwe coalitieakkoord dat GroenLinks, D66, PvdA en SP donderdagochtend presenteerden, is onmiskenbaar progressief.

'Een nieuwe lente, een nieuw geluid', is de titel van de set afspraken op basis waarvan de hoofdstad de komende vier jaar bestuurd zal worden door acht wethouders.

Het woord 'lente' doet in politieke context meteen denken aan een linkse lente, D66 heeft de liberale huid op het eerste gezicht duur verkocht. De stad moet veel groener en duurzamer.

Sneller dan de rest van Nederland, en dat mag wat kosten. Met 150 miljoen euro in vier jaar is het fonds om Amsterdam aardgasvrij te maken de hoogste nieuwe uitgave van de nieuwe coalitie.

Duurzame doelstellingen
De kolenoverslag gaat er écht uit, zonne-energie komt er veel meer in. 'Geen dak mag onbenut blijven voor onze duurzame doelstellingen,' schrijven de nieuwe coalitiepartijen.

En het mag ook nog een tandje socialer, met speciale aandacht voor minima, kinderen en asielzoekers, uitgeprocedeerd of met een verblijfsvergunning.

De bouwproductie gaat omhoog: de nieuwe coalitie wil 7500 huizen per jaar gaan bouwen, nu ligt die ambitie nog op 5000.

De bezoekers van Amsterdam, de toeristen, en huizenbezitters draaien op voor de hogere kosten. De toeristenbelasting gaat fors omhoog, voor huizenbezitters en ondernemers stijgen de lokale lasten licht.

Het is even wennen, omdat de VVD, die de afgelopen acht jaar in het Amsterdamse stadsbestuur zat, dit altijd wist tegen te houden. Plannen om te bezuinigen op de eigen gemeentelijke organisatie zijn er nauwelijks.

Smoel van D66
Op straat lijkt het de komende vier jaar snel afgelopen te zijn met de dominantie van de auto, in ieder geval in het centrum.

De parkeertarieven voor bezoekers stijgen naar maximaal €7,50 per uur, maar bewoners worden ontzien door de vergunningstarieven niet te verhogen. Het zijn van die relatieve overwinningen voor D66.

Ook erfpachters zijn niet vergeten, met een extra korting van 10 procent voor wie snel overstapt. Of D66 genoeg heeft binnen gehaald om smoel te houden, valt te bezien.

De linkse coalitiepartijen hebben weinig te vrezen omdat de oppositie op links is nog niet goed georganiseerd. Maar op rechts staan met de VVD en Forum voor Democratie juist twee partijen klaar die zich willen profileren ten opzichte van het groenrode college, met D66 als het makkelijkste doelwit.

Meer over het nieuwe coalitieakkoord

Volg alle updates over het nieuwe gemeentebestuur in ons blog.

Wat staat er in het nieuwe coalitieakkoord? De belangrijkste plannen op een rij.

Links Amsterdam versus een rechts kabinet: dat gaat knetteren.

Rutger Groot Wassink licht toe: "Dit coalitieakkoord is ambitieus"

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden