Update

Meer GHB-gebruikers op spoedeisende hulp OLVG

Spuiten en spullen om GHB (GammaHydroxyButyraat) te maken, een middel dat vroeger werd gebruikt als inslaapmiddel en nu onder de opiumwet valt. Foto ANP Beeld
Spuiten en spullen om GHB (GammaHydroxyButyraat) te maken, een middel dat vroeger werd gebruikt als inslaapmiddel en nu onder de opiumwet valt. Foto ANP

AMSTERDAM - Het aantal ambulanceritten voor mensen die met een overdosis ghb in Amsterdam naar het ziekenhuis moeten, is in zeven jaar verdubbeld. Werden in 2001 nog 69 mensen na een overdosis ghb per ambulance bij de spoedeisende hulp binnengebracht, in 2008 waren dat er 128.

Bij de Spoedeisende Hulp van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Oost komen elke week wel enkele gevallen binnen, meestal in het weekeinde.

Mariska Zwartsenburg, arts bij het OLVG, heeft het aantal gevallen van een ghb-overdosis de afgelopen jaren zien stijgen. Volgens Zwartsenburg gaat het om feestgangers die naast ghb soms ook alcohol, cocaïne of ketamine hebben gebruikt. ''Na vier à vijf uur komen ze weer bij. Soms zijn ze verbaasd of zelfs verontwaardigd dat ze in het ziekenhuis liggen,'' laat ze via een woordvoerder weten.

Het OLVG krijgt de meeste ghb-gevallen binnen omdat het ziekenhuis in de binnenstad ligt. Artsen bij de spoedeisende hulp in het VU Medisch Centrum, AMC en het BovenIJ ziekenhuis zien nauwelijks mensen met een overdosis van de partydrug.

Landelijk moesten vorig jaar bijna duizend ghb-gebruikers naar het ziekenhuis, zo maakte de stichting Consument en Veiligheid gisteren bekend. Een verviervoudiging sinds 2003, aldus de stichting.

Volgens het Trimbos-instituut is ghb een middel waarbij makkelijk zoveel kan worden ingenomen, dat de gebruiker een paar uur wegzinkt in een comateuze slaap. De gebruiker kan dan stikken doordat de tong de luchtpijp kan blokkeren. Gaat hij door gebruik van ghb braken, dan kan de maaginhoud in de longen terechtkomen.

Wanneer tegelijk met ghb ook veel alcohol is gebruikt, bestaat het risico op een ademstilstand, omdat alcohol de dempende werking van ghb versterkt. De combinatie van ghb met andere drugs geeft onvoorspelbare effecten. Tot nu toe is er nog niemand aan gestorven. (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden