Meer gemengd sociaal huren voor jongeren en statushouders

Zes panden van de gemeente worden omgevormd tot meer dan 200 sociale huurwoningen, vooral bedoeld voor statushouders en jongeren.

Het Parool
In het pand in de Wormerveerstraat wordt gesloopt, daarvoor in de plaats komt nieuwbouw met ongeveer 100 sociale huurwoningen. Beeld Google Streetview
In het pand in de Wormerveerstraat wordt gesloopt, daarvoor in de plaats komt nieuwbouw met ongeveer 100 sociale huurwoningen.Beeld Google Streetview

Op verzoek van de gemeenteraad is afgelopen jaar onderzocht of de panden in Zuid, Noord en West geschikt waren om te transformeren naar betaalbare huurwoningen voor statushouders en jongeren. Besloten is dat de twee groepen er gemengd gaan wonen.

De verdeling statushouders - jongeren zal ongeveer half om half zijn en het grootste deel van de woningen wordt eenpersoons. Voorheen hadden veel van deze panden een maatschappelijke functie.

Ontmoetingsruimtes
De buurtbewoners worden door de gemeente en de corporaties geïnformeerd en betrokken bij het uitwerken van de plannen. De bedoeling is dat ze samen ideeën bedenken en uitwerken die ontmoetingen tussen huidige en nieuwe bewoners stimuleren. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan gezamenlijke ontmoetingsruimtes.

Taakstelling
De corporaties en de gemeente realiseerden afgelopen jaar meer gemengde huisvestingslocaties, zoals Startblok Riekerhaven in Nieuw-West, waar zo'n 275 jonge statushouders samenwonen met 275 jonge Amsterdammers.

De taakstelling van de stad, om in 2017 1200 statushouders te huisvesten, is behaald. Ook werd een achterstand van voorgaande jaren ingehaald. In totaal verwachten de corporaties en de gemeente dit jaar voor 1500 statushouders woningen te vinden.

Lees ook: Startblok Riekerhaven: niet alle gangen zijn een succes

Waar liggen de toekomstige sociale huurwoningen?

Zuid
35 woningen en het Huis van de Wijk, Rijnstraat 115/Vechtstraat 92 - De Alliantie
12 woningen, Henrick de Keijserstraat 14 - Stadgenoot

Noord
16 woningen, Papaverhoek 1-3 - Eigen Haard
24 woningen, Havikslaan 20-22 - Stadgenoot

West
Ongeveer 100 woningen, Wormerveerstraat 15 - De Key
36 woningen, Admiraal de Ruyterweg 410 - Rochdale

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden