Meer geld voor zware politiebaan

Zwaar en specialistisch politiewerk wordt extra beloond, maar in de ondersteunende afdelingen komt er de komende 3 jaar geen geld bij. Dat staat in het onderhandelaarsakkoord dat de politievakbonden en de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten afgelopen vrijdag hebben gesloten.

Politie.Beeld ANP

Het gaat niet om structurele loonsverhogingen; ook de politie houdt zich aan de nullijn die in de Tweede Kamer voor ambtenarensalarissen is afgesproken. Maar mensen die bij de politie in de frontlinie staan, kunnen vanaf 1 januari 2012 drie tot vijf periodieken boven hun schaalmaximum groeien, melden de vakbonden ACP en NPB. Daarmee is hun perspectief op een hoger inkomen verbeterd, aldus de bonden.

Tegenover de nullijn voor politiepersoneel staat dat een garantie op werk is bedongen. De bonden en het ministerie hebben afgesproken dat niemand wordt ontslagen in de grote reorganisatie die uiteindelijk tot de Nationale Politie moet leiden. De bonden zeggen zich 'vooralsnog tegen heug en meug' bij de nullijn te hebben neergelegd, maar willen de afspraak daarover te zijner tijd kunnen openbreken. Dat kan volgens hen als er na de verkiezingen in september een kabinet komt dat niet aan de nullijn vasthoudt.

De bonden leggen het onderhandelaarsakkoord de komende 2 weken voor aan hun leden. NPB-voorzitter Han Busker zegt dat hij het positief aan zijn achterban kan voorleggen, maar dat er wel een uitleg bij hoort. 'Het is een moeilijke tijd om cao's af te sluiten. Deze afspraken behoeven uitleg, maar gezien de omstandigheden leggen we ze positief voor.' Vakbondsleden kunnen terecht op een van de vele bijeenkomsten die NPB, ACP en VMHP beleggen.

In de afspraken die de bonden en de minister hebben gemaakt, staat ook dat de arbeids- en rusttijden voor het grootste deel in stand worden gelaten. Aanvankelijk wilde Opstelten daarin veranderingen aanbrengen zodat de inzetbaarheid van politiemensen zou worden vergroot. Ook de regeling voor vroegpensioen en levensloop blijft volgens de afspraken van kracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden