Meer geld in Zuid voor voorlichting over drank en drugs

Stadsdeel Zuid trekt dit jaar ruim 16.000 extra uit voor voorlichting aan scholieren over de gevolgen van drank- en drugsgebruik.

Het mentorklassenprogramma is bedoeld om leerlingen onder meer te informeren over de bijbehorende risico's van drank en drugs.Beeld anp

Na een succesvolle pilot heeft het stadsdeel besloten extra geld vrij te maken voor het programma, zodat meer scholen kunnen deelnemen. 150 leerlingen in zeven mentorklassen van middelbare scholen in Zuid gingen de afgelopen tijd tijdens een mentoruur met jongerenwerkers van onder meer streetcornerwork in gesprek.

Het stadsdeel plaatste het gebruik onder jongeren in Zuid in 2015 al hoger op de agenda naar aanleiding van cijfers van de GGD. Daaruit bleek dat jongeren in Zuid over het algemeen meer in aanraking komen met drank en drugs dan jongeren in andere stadsdelen.

Risico's
Het mentorklassenprogramma is bedoeld om leerlingen weerbaarder te maken tegen drank en drugs, zegt stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel (D66).

Tijdens het uur kunnen jongeren vrijuit praten met de aanwezige jongerenwerkers "die de juiste vragen stellen en hun leefwereld kennen". Gesprekken die volgens Capel toch anders zijn dan wanneer de vragen van een ouder of docent komen. "Zonder dat vingertje."

Daarnaast zijn de gesprekken een manier om beter in kaart te brengen wat er leeft onder jongeren.

Eerlijk
Het Fons Vitae is één van de scholen die meedeed met de pilot. Mentor en leraar Frans Jaap Oord: "We hopen dat leerlingen, door er eerlijk over te kunnen praten en ervaringen uit te wisselen, het effect van wat ze doen beter kunnen inschatten en na gaan denken over de gevaren."

En een andere opstelling en invalshoek kan daar aan bijdragen, denkt Oord. "Bij een docent denken ze toch al snel: 'Als ik het aan jou vertel, dan bel je mijn moeder.' Bij de jongerenwerkers is die drempel lager."

Onwetendheid
De jongerenwerkers waren volgens Oord niet echt geschrokken van de verhalen die ze te horen kregen. "Wel viel ze op dat er toch behoorlijk wat onwetendheid onder de leerlingen is en dat veel van hen zich niet voldoende bewust zijn van de gevaren."

Een uurtje praten met de leerlingen is niet zo veel, geeft Oord toe: "Over resultaten kan ik nog niets zeggen, maar wat we terughoren van leerlingen is bemoedigend. Ze dachten dat iedereen heel eerlijk was geweest en dat is voor ons al winst."

Lees ook: Amsterdammers drinken minder, maar gebruiken meer harddrugs en Zuid bindt strijd aan met 'meeliftende' blowers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden