Meer files door ongevallen en winterweer

In de eerste maand van dit jaar stonden er op de Nederlandse snelwegen flink meer files dan in januari 2014. De filezwaarte - de tijd dat de file duurt maal de lengte - was 40 procent hoger. Boosdoener waren vooral slechte weersomstandigheden en ongevallen. Rijkswaterstaat moest bovendien geregeld rijstroken afsluiten voor spoedreparaties, wat soms ook leidde tot verkeersopstoppingen.

Bewerkt door redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Januari kende een aantal zeer drukke ochtend- en avondspitsen, meldde de ANWB vandaag. Zo zorgde onstuimig weer met regen en harde windstoten op dinsdag 13 januari voor een ochtendspits met 360 kilometer file. Dat was een record dat twee weken later al weer werd verbroken, want afgelopen donderdag zorgden hagel- en sneeuwbuien en gladheid in de avondspits voor, op de kop af, 399 kilometer file.

Ook de ochtendspits van de laatste vrijdag van de maand was drukker dan normaal. Op het hoogtepunt, rond 09.00 uur, stond er zo'n 130 kilometer. Normaal is dat op vrijdagen circa 30 kilometer. Het verkeer had last van winterse buien, sneeuwresten en bevriezing van weggedeelten. Het was niet gelukt om alle snelwegen sneeuwvrij te maken.

Niet alleen tijdens de spitsuren stonden er in januari veel files, maar ook opvallend vaak de rest van de ochtend en middag. In Limburg bijvoorbeeld ontstond op woensdag 14 januari een verkeersinfarct door ongelukken met vrachtwagens geladen met zeep en zoutzuur. Op de A2, de A73 en de N276 ontstonden lange files die uren duurden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden