'Meer Duitse steun Grieks noodpakket ondenkbaar'

De Duitse regering is niet bereid met extra steun voor Griekenland over de brug te komen. Dat meldde de Duitse krant Süddeutsche Zeitung vandaag op basis van bronnen in de regering.

Redactie
Griekse arbeiders protesteren voor het Griekse ministerie van Financiën. Beeld reuters
Griekse arbeiders protesteren voor het Griekse ministerie van Financiën.Beeld reuters

Volgens de krant is het 'ondenkbaar' dat Berlijn akkoord gaat met een nieuw Grieks steunpakket en dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan het parlement zal vragen daarmee in te stemmen. De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler liet zondag al weten dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone 'geen schrikbeeld' meer is.

Zondag meldde het Duitse blad Der Spiegel dat het geduld van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met Griekenland op is en dat het IMF geen hulp meer wil verstrekken. Dat kan ertoe leiden dat Griekenland in september niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

In de Duitse regeringspartij CSU is het geduld met de Grieken inmiddels ook op. De secretaris-generaal van de CSU, Alexander Dobrindt, heeft maandag in de krant Die Welt gezegd dat Griekenland een begin moet maken met een geleidelijke herinvoering van de drachme.

'Griekenland moet nu de helft van zijn ambtenarensalarissen, pensioenen en andere uitgaven voor de helft in drachmen gaan betalen. Een zachte terugkeer naar de oude munteenheid is beter voor Griekenland dan een drastische', aldus Dobrindt.

Volgens Dobrindt is Griekenland een afgelopen zaak. 'We hebben nu het einde bereikt. Er kan geen verdere steun meer zijn. Een land dat niet de wil heeft of niet in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen, moet een kans buiten de euro krijgen.'

Een woordvoerder van de Duitse regering liet maandag weten niets van het IMF te hebben gehoord over het stopzetten van de steun aan Griekenland. Hij wilde verder geen commentaar geven op de berichten dat Berlijn geen extra steun meer aan Athene zal geven.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble hield zich op de vlakte. Hij wil het rapport van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF over Griekenland afwachten. 'Als er vertragingen zijn met de invoering van hervormingen, dan moet Griekenland die goedmaken', aldus Schäuble in de Duitse krant Bild maandag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden