Meer druk op agenten om DNA af te staan

Specialistische politiemensen die weigeren hun DNA af te staan voor een interne databank kunnen in de toekomst mogelijk door politieleiding worden uitgesloten van een opsporingsonderzoek. Dat zei Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) vandaag in de Tweede Kamer.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie arriveert op het Binnenhof voor de ministerraad. Beeld anp
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie arriveert op het Binnenhof voor de ministerraad.Beeld anp

Van der Steur hoopt dat meer rechercheurs en forensisch onderzoekers dan alsnog besluiten hun DNA af te geven voor deze zogeheten eliminatiedatabank. Met de gegevens in deze databank wordt gecontroleerd of sporen op de plaats van het delict van een politieagent zelf is. Van de 1249 betrokkenen hebben 949 hun DNA laten opslaan.

De andere 300 deden dat nog niet, sommigen vanwege gewetensbezwaren. 'Dat mogen ze, maar het is absoluut onwenselijk dat niet alle betrokkenen in de databank staan', zei Van der Steur. De Grondwet verhindert om de agenten te verplichten hun DNA af te staan.

Om toch meer druk te zetten, vindt de minister de vraag gerechtvaardigd of ze aan onderzoek kunnen meedoen. Ook wil hij dat aan nieuwe rechercheurs vooraf wordt gevraagd of ze bereid zijn hun DNA af te geven. Dat gebeurt via het afnemen van wangslijm.

Bezuinigingen NFI

Daarnaast werd vandaag duidelijk dat de bezuinigingen op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doorgaan. Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer kan zich vinden in het voorstel daartoe van Van der Steur, zo bleek tijdens een debat.

De oppositie is fel tegen de besparing van 13 procent op het budget van het instituut. Ze vrezen dat hiermee de opsporing in het gedrang komt. De regeringsfracties VVD en PvdA zijn echter voor. De PvdA steunt de bezuinigingen op voorwaarde dat ook echt gedaan kan worden wat gedaan móet worden.

Van der Steur verzekerde dat het werk van het NFI op peil blijft. De bezuinigingen zijn verspreid over een aantal jaren en werden opgelegd omdat veel overheidsdiensten moeten besparen in verband met de crisis. Volgens de minister levert het NFI elk jaar meer productie terwijl het budget al sinds 2012 daalt.

Een explosievenexpert van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) laat minister-president Mark Rutte een geïmproviseerde bom zien. Beeld ANP
Een explosievenexpert van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) laat minister-president Mark Rutte een geïmproviseerde bom zien.Beeld ANP

Hoogwaardig werk

Er blijft jaarlijks 59 miljoen euro over voor forensisch onderzoek, benadrukte hij. Het instituut blijft hoogwaardig werk leveren en kan ook nog investeren in nieuwe technieken, zei Van der Steur. Wel moeten politie en justitie beter kijken welke zaken ze zelf kunnen afhandelen en wat ze naar het NFI doorsturen.

Juist daar zitten de meeste zorgen bij de oppositie. Van politie en justitie begrijpen ze dat het NFI soms nu al niet voldoende capaciteit heeft om de gevraagde onderzoeken te doen. Van der Steur beloofde dat hij deze ontwikkelingen in de gaten houdt en er later op terug komt.

Meer samenwerking
Hij stuurt tegelijk aan op meer samenwerking tussen NFI met private instituten en zusterorganisaties in het buitenland. De procedures daarvoor zijn nu omslachtig, zei Van der Steur. Maar hij wees erop dat het NFI sinds de ramp met vlucht MH17 al veel beter samenwerkt met private partijen. Dat komt door het gezamenlijke en intensieve onderzoek naar de resten van de slachtoffers. Dat loopt nog steeds.

Van der Steur zei dat het NFI meer als voorportaal voor forensisch onderzoek gaat dienen. Politiekorpsen hoeven dan niet zelf te regelen wie het materiaal onderzoekt. Het NFI zet het onderzoek zo nodig zelf door naar private partijen.

Archieffoto NFI op plaats delict Beeld ANP
Archieffoto NFI op plaats delictBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden