Meer drugs in Amsterdams rioolwater

In Amsterdam is in 2014 meer cocaïne, mdma en amfetamine gebruikt dan in 2013. Dat blijkt uit onderzoek van het Watercycle Research Instituut (KWR) naar het Amsterdamse rioolwater.

Liza van Lonkhuyzen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Met name het mdmagebruik en cocaïnegebruik stegen sterk. De hoeveelheid gevonden cocaïne in Amsterdams rioolwater is bijna verdubbeld vergeleken met 2013. Vergeleken met 2011 en 2012 is het ook gestegen, maar is de stijging minder radicaal. Het cocaïnegebruik ligt in 2014 de hoofdstad - volgens het rioolwater - ruim drie keer zo hoog als in Utrecht. Internationaal gezien werd in de onderzochte steden alleen in het rioolwater van Londen meer cocaïne gevonden dan in Amsterdam.

In het rioolwater werd ook per 1000 inwoners per dag 470 mg cannabis gevonden. In 2012 was dat nog 175 mg. In 2013 was er geen meting gedaan.

Mdma verandert in het lichaam
Het mdmagebruik steeg in Amsterdam met meer dan 50 procent, naar 150 mg per 1000 inwoners per dag. Dat is maar een fractie van de hoeveelheid mdma die in Eindhoven gevonden is, namelijk 9296 mg. 'In Amsterdam is er weliswaar veel mdmagebruik, maar wordt er niet of nauwelijks geproduceerd,' zegt principal scientist van het KWR Pim de Voogt. 'We kunnen dat behalve aan deze cijfers ook aan de drugs zien die we in het water vinden. Mdma verandert namelijk als het in een lichaam is geweest.' In het riool van Eindhoven worden soms vele kilo's XTC en amfetamine per week geloosd door drugsproducenten.

Het drugsgebruik in Nederland is de afgelopen vier jaar over het algemeen redelijk constant gebleven. Wel worden vaker drugsresten gedumpt.

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat het onderzoek werd gehouden. In Nederland onderzoekt het KWR het rioolwater van Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. In internationaal onderzoek wordt jaarlijks het rioolwater van ruim vijftig Europese steden en enkele steden in Canada en Australië chemisch geanalyseerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden