Meer drankslachtoffers door verruimde openingstijden horeca

Moet de horeca op het Rembrandtplein langer openblijven? Onderzoek van het AMC toont dat verruiming van openingstijden juist tot veel meer drankslachtoffers leidt.

Uitgaande jongeren op het Rembrandtplein. Beeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)
Uitgaande jongeren op het Rembrandtplein.Beeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)

De visie van de voorstanders van vrije sluitingstijden is helder: door cafés, bars en clubs op verschillende tijden te sluiten, gaat de uittocht huiswaarts druppelsgewijs. Dat scheelt een massale confrontatie van beschonken en/of doorgesnoven types bij conflictgevoelige locaties als de shoarmazaak, de nachtbushalte of de taxistandplaats. Iedereen die kort na sluitingstijd op het Rembrandtplein heeft gestaan, begrijpt dat de combinatie drank/drugs en druk op de faciliteiten tot ontvlambare omstandigheden leidt.

Forse toename
Het lijkt dus een simpele invuloefening: verruim de openingstijden en het zal beter gaan. Toch blijkt het tegendeel. De verruiming van de openingstijden in 2009 op het Rembrandt- en Leidseplein ging gepaard met een forse toename van het aantal drankslachtoffers, zo blijkt uit onderzoek van het AMC in samenwerking met de GGD Amsterdam. Voor de volledigheid: een drankslachtoffer is iemand voor wie een ziekenwagen moet uitrukken en bij wie alcoholinname een aanjagende rol in de misère heeft gehad.

Onderzoekers telden het aantal ambulanceritten tussen 2006 en 2011 en zagen het aantal drankslachtoffers direct na de verruiming van de openingstijden in april 2009 met 34 procent stijgen. Verbazingwekkend? Nee, zegt epidemioloog en AMC-onderzoeker Moniek de Goeij.

Buitenlandse onderzoeken
'Onderzoeken uit het buitenland laten een zelfde effect zien.' Maar omdat elke stad en elk plein zijn eigen specifieke uitgaanspubliek, met zijn eigen specifieke stapgewoonten kent, was het zeker de moeite het onderzoek ook in Amsterdam te doen.

Daarbij werden vijf uitgaansgebieden bestudeerd, behalve het Leidse- en Rembrandtplein, ook de Wallen, het Koningsplein en de Dam. Daar waar de horecazaken langer open bleven, nam het aantal drankslachtoffers toe, in de andere stapgebieden niet.

Volgens De Goeij zit de groei in alle leeftijdscategorieën - met een lichte uitschieter in de groep tussen 25 en 34 jaar. Ook zit de groei voornamelijk bij mannen, minder bij vrouwen. Er is geen onderzoek gedaan naar de verklaring voor de toename van het aantal drankslachtoffers, maar De Goeij kan wel wat bedenken. 'Als de cafés langer open blijven, is er tijd om veel te drinken. Dat kan een verklaring zijn. Het kan ook zijn dat het drukker wordt op de pleinen waardoor je eerder provocerende situaties en dus ook geweldsincidenten krijgt.'

Meer geweldsdelicten
In het onderzoek is ook een stijging van het aantal gewelddelicten te zien. Of er nu een ambulance moest komen vanwege een uit de hand gelopen vechtpartij, of een ongelukkige val - zowel in de categorie 'geweld' als 'ongeluk' is het aantal drankslachtoffers toegenomen.

Dus, wat nu? Geen verruiming van de openingstijden? 'Wij kunnen niet op de stoel van een beleidsmaker gaan zitten. Maar we zeggen wél: bij de keuze of je de openingstijden wil verruimen, moet je rekening houden met de effecten op de volksgezondheid. En die zijn niet positief, maar negatief. Dat heeft de ervaring van 2009 wel aangetoond.'

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden