Meer dieren rond windmolenpark Egmond

Windmolenparken op zee hoeven niet slecht te zijn voor het dierenleven in de buurt. Dat blijkt uit onderzoek van het Wageningse onderzoeksinstituut Imares naar de effecten van het windmolenpark bij Egmond aan Zee.

Het windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee. © ANP

In dat gebied zijn meer soorten bodemdieren te vinden en ook bepaalde vogel- en vissoorten doen het er goed. In de buurt van het park wordt veel gevaren en gevist, maar dat gebeurt niet rond de molens. Daardoor is het een relatief rustig gebied. Rond de palen van de molens zie je veel vissen, zei professor mariene ecologie Han Lindeboom maandag.

Sommige vogels, zoals aalscholvers, vertoeven graag rond de molens. Ze kunnen er lekker opdrogen en vissen, aldus Lindeboom. Jan-van-genten vinden de draaiende wieken juist weer niets en blijven weg. Tijdens de bouw van windmolenparken blijven veel dieren overigens uit de buurt wegens de herrie die met de bouw gepaard gaat.

Lindeboom plaatst wel de kanttekening dat het belangrijk is om goed na te denken waar nieuwe windmolenparken komen te staan. Op plekken waar veel jan-van-genten leven, bouw je beter geen nieuwe parken, aldus Lindeboom.

Waarschuwing
Vogelbescherming Nederland waarschuwt ervoor dat dit onderzoek niet zomaar te vertalen is naar andere locaties. De plannen die er nu liggen, gaan over andere gebieden, waar andere vogels leven in andere aantallen. Bij elk nieuw park dat gebouwd wordt, moet goed gekeken worden naar wat voor vogels er hun rustplaats hebben en hun eten zoeken. Er moet wel genoeg ruimte overblijven waarnaar ze kunnen uitwijken, aldus een woordvoerster.

Greenpeace kan zich in grote lijnen vinden in de conclusies van Imares. Windparken op zee zijn een goede keuze wat betreft alternatieve energiebronnen. Je moet wel goed kijken waar je ze precies neerzet. Niet in natuurgebieden bijvoorbeeld.

Het onderzoek richtte zich alleen op de kortetermijneffecten van windmolenparken en werd uitgevoerd in opdracht van Noordzeewind. Dat is een samenwerking van Nuon en Shell Wind Energy. De onderzoekers buigen zich nog over de langetermijneffecten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden