Column

Meer dan wat ludieke folklore zal het algemeen beschouwen niet zijn

Dinsdag maakte het oudste adviescollege van Nederland, de Raad van State, een advies openbaar over hoe de begrotingscyclus - u weet wel: Prinsjesdag, gouden koets, hoedjes en Algemene Beschouwingen - kan worden aangepast aan de Europese superstaat van Van Rompuy en Barroso.

Ewald Engelen

Ik doel dan op dat vermaledijde plan om lidstaten contracten met de Europese Commissie te laten sluiten over hoe regeringen aan de tekort- en schuldreductie-eisen van Brussel gaan voldoen. Aan de vooravond van de laatste Eurotop schreef ik in deze krant dat u voor die top nog burger was en erna onderdaan zou zijn. Want laten we elkaar geen mietje noemen: de term 'contracten' verhult dat Van Rompuy en kornuiten het laatste woord krijgen over onze begroting. Het parlement mag daarna algemeen beschouwen tot het een ons weegt, meer dan wat ludieke folklore zal het niet zijn.

Gelukkig bleek het niet zo'n vaart te lopen. De top hamerde een moeizaam akkoord over bankentoezicht in elkaar, en daar bleef het zo op het eerste gezicht bij. Dat de top ook een wegenkaart naar een federaal bestuur over de eurozone in elkaar knutselde, verdween daarmee goeddeels onder tafel. Helaas trok Van Rompuy zo ook slim de lont uit een groot electoraal kruitvat. Langzaam zijn we allemaal sindsdien weer in slaap gedommeld.

Hoe dichter we Van Rompuys federale droom naderen, hoe geniepiger zijn strategieën om u ongemerkt van uw democratische grondrechten te beroven. Salamitactieken, technocratisch jargon, een waterval van onleesbare plannen en conclusies, afleidingsmanoeuvres, oprekking van verdragsclausules om verdragswijziging en referenda te ontlopen - het komt allemaal uit het machiavellistische boekje.

Overigens zijn onze volksvertegenwoordigers - een enkeling uitgezonderd - ook wel heel makke schapen. Alom wordt gepoehpoehd als de federale staat van Van Rompuy ter sprake komt. Vorige week bleek dat onze Kamerleden door eigen toedoen slechter geïnformeerd zijn dan hun collega's. En zonder boe of ba heeft een meerderheid van de Kamer zich neergelegd bij het verbod van rasdemocraat Timmermans op lekken uit 'geheime' Europese documenten.

Terwijl de Britse premier Cameron in een gepassioneerde speech de Britse kiezers een referendum belooft, overhandigt Nederland zonder slag of stoot de sleutels van de schatkist aan de technocraten uit Brussel. De Raad van State opperde namelijk doodleuk om 'de politieke besluitvorming over de begroting voor het volgende jaar in belangrijke mate naar voren te verschuiven, van het najaar naar het voorjaar'.

Hier is maar één woord voor: 'verraad' - door de elite.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden