Meer dan helft Amsterdamse woningen heeft energiezuinig label

Voor het eerst heeft meer dan de helft van de Amsterdamse woningen een zuinig energielabel. In 2015 kregen 50,2 procent van de gelabelde woningen in de stad het oordeel C of hoger; een jaar eerder was dat nog 49,4 procent.

Woningen op het IJburgse Steigereiland Beeld Mats van Soolingen
Woningen op het IJburgse SteigereilandBeeld Mats van Soolingen

Dat blijkt uit een analyse van dataplatform LocalFocus op basis van cijfers uit de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat. Landelijk ligt het percentage energiezuinige labels iets hoger, op 53 procent. In 2009 was dit nog 43 procent.

Het label geeft aan in hoeverre een woning energiezuinig is: een A-label geeft aan dat een woning goed scoort op vlakken als isolatie, een zuinige verwarmingsketel en goed geïsoleerd glas. Het minst zuinige label is het G-label. 1 op de 25 gelabelde Amsterdamse woningen heeft nog altijd zo'n label. Landelijk zijn dat er zo'n 1 op de 35.

Sinds 1 januari 2015 is het bij de verkoop of verhuur en oplevering van woningen verplicht om het tijdelijke energielabel om te laten zetten in een definitief energielabel. Wie dat niet doet, riskeert een boete.

Regionale verschillen
Op dit moment hebben circa 2,5 miljoen woningen een energielabel, wat neerkomt op ongeveer een derde van de totale woningvoorraad. De meeste Nederlandse woningen hebben een C-label: 759.000 woningen, wat neerkomt op een derde van alle woningen met een energielabel.

Regionaal zijn grote verschillen zichtbaar. Met name gemeenten met veel relatief nieuwe woningen staan er beter voor: zo scoren alle Flevolandse gemeenten goed, met minimaal driekwart van de energielabels die als zuinig beschouwd worden. Het Flevolandse Zeewolde (98,9 procent) en de Utrechtse vinexgemeente Houten (90,8 procent) scoren het best van alle Nederlandse gemeenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden