'Meer dan een broekzakgesprek dat wethouder de kop kostte'

Het was niet alleen een broekzakgesprek dat Tjeerd Herrema zijn baan als wethouder in Almere kostte, zegt de journalist die de telefoontjes ontving. 'Het was gehijg en gekreun.'

Marc Kruyswijk
Tjeerd Herrema. Beeld Eva Plevier
Tjeerd Herrema.Beeld Eva Plevier

Maandagavond 4 juni, even na elf uur. Journalist Marcel Beijer zat klaar voor een aflevering van Jinek, toen zijn telefoon ging. Wethouder Tjeerd Herrrema via Facebook Messenger. "Het is de wethouder van de stad waar ik al jaren over schrijf, natuurlijk nam ik de telefoon op."

'Hallo Tjeerd,' zei Beijer. Daarna hoorde hij slechts gehijg en gekreun. "Eerst dacht ik nog: er is iets met hem, hij is niet goed geworden, maar binnen enkele seconden werd duidelijk dat ik seks hoorde. Ik riep nog: 'Hallo Tjeerd, wat doe je?' Daarna heb ik opgehangen. Ik dacht: gatverdamme, wat is hier aan de hand?"

Cymbub
Beijer appte nog een collega van Almere Deze Week dat hem zoiets geks was overkomen, maar die lag al te slapen en las het berichtje pas de volgende dag. "Toen we het erover hadden, wees hij mij erop dat ik vier dagen eerder, op 30 mei, ook al zo'n raar bericht had gekregen van Herrema. Toen dacht ik pas: dit kán helemaal niet."

Beijer pakt het bericht van 30 mei erbij. Het woord 'Cymbub', gevolgd door een plaatje van een kat, een duimpje en een smiley. "Toen viel het kwartje: hij had mij het woord cumbub proberen te sturen, een woord dat staat voor de seksuele handeling waarbij je bellen blaast met sperma. Die sticker van een kat staat in sommige kringen voor 'snorren', wat betekent dat je seks met iemand wil hebben. Goeie seks kennelijk, want er stond dus ook een duimpje bij."

Niet serieus genomen
De beide mannen stuurden een berichtje aan Herrema met de vraag wat de bedoeling was en dat hij voortaan voorzichtiger moest zijn. In zijn antwoord sprak de wethouder van een foutje. "Hij sloot het af met de opmerking dat ik 'hopelijk geen rode oortjes' had gekregen. Daar werd ik pissig van, hij deed het willens en wetens. Ik had het gevoel dat ik werd gepiepeld."

Er volgde een klacht bij burgemeester Franc Weerwind, die direct in actie kwam, zegt Beijer. "De volgende dag konden we langskomen voor een gesprek met de burgemeester, de gemeentesecretaris en Herrema. Weerwind vroeg ons onze klacht toe te lichten en concludeerde dat er sprake was van een interpretatiekwestie over wat ik tijdens dat zogenaamde broekzakgesprek van Herrema had gehoord. Toen ben ik weggegaan, ik voelde me ineens slachtoffer. Alsof je bij de politie komt om aangifte te doen en niet serieus wordt genomen."

Seksuele intimidatie
Het verhaal wordt 'nog saillanter', zegt Beijer. "Die avond zat ik met mijn vrouw in een restaurant, toen ik wéér een bericht kreeg van Herrema: een plaatje van een kater met het schaamrood op de kaken, een duidelijke verwijzing naar dat bericht van 30 mei. Toen was de maat vol. Ik wist dat wij erover moesten schrijven."

Het resulteerde in het aftreden van Herrema, donderdagavond. De beschuldiging van seksuele intimidatie raakte hem diep, zei hij. Ook bleken de andere Almeerse coalitiepartijen er als de kippen bij om Herrema zijn gedrag niet te vergeven.

Machtsspel
Het zit Beijer allemaal hoog, zegt hij. "Ik heb meer wethouders naar huis geschreven, de afgelopen 27 jaar dat ik hier werk. Collega's zeiden tegen me: 'Zet het allemaal in de krant, hang hem op.' Maar als het aan mij had gelegen, was het met een sisser afgelopen - als hij de telefoon had gepakt en sorry had gezegd."

"Op deze uitkomst ben ik helemaal niet trots, Herrema heeft dit helemaal aan zichzelf te danken. Het was alsof hij mij provoceerde. Dit was pure intimidatie, een machtsspel. Als ik niets had geschreven had ik de komende jaren bij hem aan een touwtje gelopen."

Lees ook: Broekzakgesprek loopt uit op politiek drama voor wethouder

Onderzoeken

Tjeerd Herrema trad in februari 2009 af als wethouder Verkeer in Amsterdam, vanwege de uit de hand gelopen kosten van de Noord/Zuidlijn. Voor hij weer wethouder werd, dit keer in Almere, is een integriteitsonderzoek gedaan. Daar kwam niets verkeerds uit.

Na het 'broekzakgesprek' heeft Herrema zelf een recherchebureau in de arm genomen, dat onder meer heeft geprobeerd het gesprek van 4 juni terug te halen.

Het rapport is af en in bezit van Herrema, maar die heeft het nog niet vrijgegeven. Ook Ombudsman Arre Zuurmond van de Metropoolregio probeert licht te werpen op de zaak. Hij sprak met alle betrokkenen en komt maandag of dinsdag met zijn bevindingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden