'Meer dan bijstand voor gehandicapte met baan'

Gehandicapten met een baan gaan niet werken onder bijstandsniveau. Iemand met een arbeidsbeperking moet aan werk meer overhouden dan aan een uitkering.

Staatssecretaris Tamara van Ark: 'Als mensen gaan werken, en als mensen méér gaan werken, wil ik dat ze er echt op vooruitgaan.' Beeld anp
Staatssecretaris Tamara van Ark: 'Als mensen gaan werken, en als mensen méér gaan werken, wil ik dat ze er echt op vooruitgaan.'Beeld anp

"Als mensen gaan werken, en als mensen méér gaan werken, wil ik dat ze er echt op vooruitgaan,'' is de boodschap van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Zij wil daarmee de onrust bij betrokkenen over haar plannen wegnemen. Het is de bedoeling dat een en ander verandert in de zogenoemde Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden.

Simpelere regels
Om de kans op werk voor arbeidsgehandicapten te vergroten, krijgen werkgevers te maken met simpelere regels. Voor nieuwe contracten verdwijnen subsidies op de loonkosten. In plaats daarvan gaat overal gelden dat bedrijven minder loon betalen aan een arbeidsgehandicapte die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen (loondispensatie).

Het inkomen moet door de gemeente worden aangevuld tot het minimumloon. Bij de SP zijn de zorgen in ieder geval niet weggenomen. De oppositiepartij wil het plan van tafel hebben.

Normaal pensioen
"Het is goed dat de staatssecretaris met de betrokkenen in gesprek wil," zegt SP-wethouder Arjan Vliegenthart. "Maar op deze manier komen arbeidsgehandicapten in de knel. Ze kunnen minder dan het minimumloon verdienen en verliezen het recht op een volledige werkeloosheidsuitkering en een normaal pensioen."

"Daarnaast worden ze geconfronteerd met de strenge regels die gelden in de bijstand en kunnen ze door de kostendelersnorm gekort worden. Het is bizar dan in een tijd van economische hoogconjunctuur deze groep zo in hun rechten wordt aangetast," aldus de wethouder.

Van Ark wil met onder meer gemeenten, werkgevers, vakbonden en arbeidsgehandicapten in gesprek over de voorgestelde veranderingen.

De Prael
De plannen van Van Ark kwamen eind november hard aan bij de Amsterdamse brouwerij De Prael. In de brouwerij werken zo'n 170 mensen, waarvan 150 met een arbeidsbeperking: mensen met een fysieke of mentale beperking, ex-verslaafden of daklozen.

"Het is voor hen een volwaardige baan, ze zijn er trots op en nemen zelf verantwoordelijkheid," zegt oprichter Fer Kok. Hij vreest voor de plannen van het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden