Meer dan 900 patiënten op de ic: ‘Ergens zal het gaan kraken’

Minstens 900 Nederlandse coronapatiënten werden zaterdagavond behandeld op een ic. Voor ziekenhuizen zijn het cruciale dagen: razendsnel breiden ze uit om de toestroom op te vangen.

Duitsland biedt Italië hulp. Met dit militaire vliegtuig worden zes corona-patiënten uit Bergamo naar Keulen gevlogen. Nederland is ook in gesprek met Duitsland over assistentie.   Beeld AFP
Duitsland biedt Italië hulp. Met dit militaire vliegtuig worden zes corona-patiënten uit Bergamo naar Keulen gevlogen. Nederland is ook in gesprek met Duitsland over assistentie.Beeld AFP

De stijging van tientallen ic-patiënten zaterdag valt lastig te vergelijken met de cijfers van een dag eerder (toen kwamen er 112 bij) omdat de registratie nu nog maar op één plek gebeurt, meldt de Nationale Intensive Care Evaluatie op de website. Daardoor lopen de aantallen achter bij de werkelijkheid op de ic's, meldt Diederik Gommers namens de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

De hausse aan coronapatiënten op de intensive care-afdelingen bezorgt ziekenhuizen een fors capaciteitsprobleem. Normaal telt Nederland zo’n 1100 ic-plekken, de afgelopen dagen zijn overal bedden, personeel en beademingsapparatuur vandaan gehaald om het aantal plekken uit te breiden.

Het doel was om snel 1600 ic-plekken te hebben, waarvan er dan zo’n 1100 beschikbaar zijn voor coronapatiënten. “Die 1600 hebben we wel voor elkaar,” zegt Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Intensive Care. “Spannend wordt het of we komende week kunnen opschalen naar 2000 plekken, die week erna naar 2500. Ergens zal het gaan kraken.”

'Zwarte fase’

Als de stijging van het aantal ic-plekken hard doorzet, dan zijn de ic's in de loop van komende week mogelijk vol. In dat geval zou de ‘zwarte fase’ ingaan, waarbij artsen veel strenger moeten selecteren wie nog behandeld wordt. Zo’n crisisfase moet door het ministerie van Volksgezondheid worden afgekondigd. Een woordvoerder van het ministerie noemt dat echter ‘voorlopig niet aan de orde’. Ook Gommers wilde daar niet op vooruitlopen: “Dat hangt af van het aantal patiënten maar ook of het ziekenhuizen lukt extra bedden en personeel te regelen.”

Ziekenhuizen in het hele land bouwen in het kader van ‘operatie corona’ nu hun medium care-afdelingen, oude ic's en verkoeverkamers om tot ic-plekken. Daarvoor wordt apparatuur gebruikt van Defensie, privéklinieken en dierenartsen. Ook wordt personeel van andere afdelingen ingevlogen. Gommers: “En Philips heeft de eerste honderd van duizend extra beademingsapparaten geleverd, dat geeft weer wat ruimte.”

In een bericht aan alle intensivisten schrijft Gommers: “De afdelingen raken vol! Dat voelen we allemaal. Zorg dat je maximaal bent opgeschaald, en help elkaar.” Patiënten worden als dat nodig is via een landelijk coördinatiepunt verdeeld over ziekenhuizen in het hele land.

Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC. Beeld ANP
Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC.Beeld ANP

Uitbreiding mogelijk

In de loop van zaterdag hadden verschillende ziekenhuizen nog voldoende plekken over. In het Amphia ziekenhuis in Breda waren twintig van de dertig ic-bedden bezet, maar was uitbreiding mogelijk. In het Erasmus van Gommers is het aantal plekken morgen 106 (ongeveer de helft is bezet, ook met een flink aantal niet-coronapatiënten).

Gommers: “En vrijdag willen we 150 plekken hebben, die week erna 200.” Ook in het noorden wordt de ic-capaciteit snel vergroot, zegt Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG in Groningen. “Onze reguliere ic lag vrijdag vol, dat zijn 44 plekken. Maar nu komen er 15 bij omdat we andere afdelingen omschakelen, woensdag of donderdag zitten we op 69 plekken.” Van de 34 coronapatiënten in Groningen komen er 32 uit Brabant en Limburg.

Ook lopen er gesprekken tussen Nederlandse veiligheidsregio's en Duitse ziekenhuizen voor mogelijke ziekenhuisopnames in Duitsland. Een woordvoerder van het ministerie: “Die gesprekken lopen, maar daarover kan ik nog niks concreets melden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden