Meer dan 500 kinderen op wachtlijst jeugdzorg

Er staan 507 Amsterdamse kinderen op een wachtlijst voor jeugdzorg. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente.

Recentelijk hebben Amsterdam en de regiogemeenten 6,9 miljoen euro vrijgemaakt om de wachtlijsten te bestrijden Beeld anp

Van die 507 kinderen staan 340 kinderen al langer op de wachtlijst dan volgens de Treeknorm aanvaardbaar is. De Treeknorm is een grens die binnen de zorg wordt gebruikt. In de jeugdzorg varieert de veldnorm van vier tot dertien weken, afhankelijk van de zorg die nodig is.

Over de wachttijden schrijft wethouder Simone Kukenheim dat het 'een ongewenste en zorgelijke ontwikkeling is'. Dat is terug te lezen in een brief die ze richtte aan de instellingen die de zorg moeten leveren.

Kukenheim wil van de zorgleveranciers als de Opvoedpoli, Dokter Bosman en de Bascule weten of de instellingen de wachttijden vermelden op hun websites. Ook stelt de wethouder de vraag of de instellingen voldoende cliënten doorverwijzen naar elkaar, en of de instellingen contact houden met de wachtende cliënten en hun ouders.

Minder zorg
De brief van Kukenheim komt na een motie van de gemeenteraad, die verzocht te bemiddelen bij het beheren van de wachtlijsten. De gemeente moet Amsterdamse ouders voorlichten over instellingen waar ze nog wel terecht kunnen als hun kind psychische problemen heeft, zo vindt de raad.

De wachtlijsten zijn ontstaan omdat de gemeente minder zorg heeft ingekocht dan de instellingen leveren. Als gevolg daarvan ontstaan betalingsproblemen bij de instellingen, die minder cliënten gaan behandelen, waarop wachttijd ontstaat. Recentelijk hebben Amsterdam en de regiogemeenten 6,9 miljoen euro vrijgemaakt om de wachtlijsten te bestrijden.

Parallel met de gesprekken over het wegwerken van de huidige wachtlijsten voert Kukenheim met de instellingen onderhandelingen over de zorg die de gemeente voor het volgend jaar wil inkopen. Gemeente en instellingen verschillen van inzicht over de hoeveelheid in te kopen zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden