Meer dan 354 vrienden op Facebook maakt je ongelukkig

Wereldwijd checken maar liefst 493 miljoen Facebookgebruikers een of meerdere keren per dag de status-updates van hun (gemiddeld 120) vrienden. Uit onderzoek is gebleken dat het veelvuldig op Facebook lezen van 'alle leuke dingen die je vrienden doen' een gebruiker van Facebook alleen maar ongelukkiger maakt.

Coen Brandhorst
null Beeld

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Madrid onder gebruikers van Facebook tussen de 18 en 65 jaar en het blad Men's Health citeerde eruit. Uit het onderzoek bleek dat de groep gebruikers die kort voor het beantwoorden van een vragenlijst niet op Facebook waren geweest, gelukkiger waren dan deelnemers die wel de status-updates hadden bekeken.

Kritische grens
Verder bleek dat onderzochte gebruikers die meer dan 354 vrienden hebben, structureel minder gelukkig waren met hun leven. Belangrijkste reden is het vermeende 'succes' dat bijna al jouw vrienden hebben in hun leven. De meeste profielen geven een verregaand onrealistische weergave van (het echte leven van) de gebruiker. Een Facebookgebruiker is van nature namelijk geneigd alleen de zonnige zijde van zijn of haar bestaan met de rest van de wereld te delen.

Met andere woorden: Het continu lezen over droomvakanties, leuke uitjes, geweldige restaurants of een nieuwe baan van je vrienden maakt je jaloers en daarmee minder gelukkig. Een Facebookgebruiker meet namelijk zijn of haar eigen succes af aan dat van anderen, aldus een van de conclusies van het onderzoek.

Advies
Een van de onderzoekers en auteur van de scriptie, Dr. Dilney Concalves, adviseert ongelukkige Facebookgebruikers eens flink in hun vriendenbestand te snijden. 'Waarom zou je bevriend zijn met de vrienden van je zus, je tandarts, supermarkt, of iemand die jaren niet hebt gezien en niet van plan bent te ontmoeten ook? Zorg ervoor dat je je beste vrienden overhoudt, het liefst zelfs alleen mensen die je ook regelmatig in het echt ontmoet. Zo alleen krijg je een realistisch beeld van je vrienden', aldus Concalves.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden