Overzicht

Meer dan 290 doden na aardbeving Italië

Een aardbeving met kracht van 6,2 heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het midden van Italië getroffen en zeker 159 levens geëist. Met name de steden Accumoli, Amatrice, Posta en Arquata del Tronto zijn zwaar getroffen.

Het zwaar getroffen Italiaanse dorp AmatriceBeeld ANP

Italiaanse bergingswerkers hebben nog eens drie lichamen gevonden onder het puin in het verwoeste dorp Amatrice. Tot dusver waren 290 doden geteld, slachtoffers van de aardbeving van woensdag.

Een tiental mensen uit Amatrice zijn nog spoorloos, schatten inwoners. Drie van hen bleken zondag nog bedolven te liggen onder het puin van Hotel Roma, in het centrum van het heuveldorp.

Het hotel was helemaal volgeboekt omdat er in de buurt een drukbezocht culinair festival werd gehouden. De brandweer verwijdert brokken muur zodat hulpverleners de drie lijken kunnen uitgraven.

Het reddingswerk in het grootste deel van het rampgebied was vrijdag al gestaakt, maar in Amatrice zoeken ze nog door. Midden-Italië werd zondag opnieuw getroffen door een krachtige naschok.

Het aantal doden door de aardbeving gestegen tot 267. Naar verwachting zal het aantal dodelijke slachtoffers nog verder stijgen.

Ongeveer vierhonderd gewonden liggen in ziekenhuizen, laten de autoriteiten vrijdag weten.

In het gebied zijn nog steeds naschokken te voelen. In totaal zijn al negenhonderd naschokken geregistreerd sinds woensdag, waarvan 57 afgelopen nacht.

Vrijwilligers bouwen aan een tentenkamp voor de tijdelijke opvang van inwoners van het zwaargetroffen AmatriceBeeld ANP

Reddingswerkers zijn er tot nog toe in geslaagd om 215 mensen levend onder het puin vandaan te halen, meldde het Italiaanse persbureau ANSA donderdag op gezag van de brandweer.

Alleen al de brandweer heeft ruim 2000 mensen en vierhonderd voertuigen in het rampgebied aan het werk gezet. Het doorzoeken van de puinhopen is nog in volle gang.

Stijgend getal
De autoriteiten hebben intussen het officiële dodental iets bijgesteld, naar 241. Eerder werd gerept van 247 dodelijke slachtoffers. Dat getal zal vrijwel zeker nog stijgen. De reddingswerkers zijn ervan overtuigd dat nog meer slachtoffers onder het puin zijn bedolven. In ziekenhuizen liggen zo'n 270 gewonden.

Het dodental na de aardbeving in Italië is in de nacht van woensdag op donderdag opgelopen tot 247. Dat bericht het persbureau ANSA op basis van de Italiaanse autoriteiten. Het aantal doden is daarmee met bijna honderd gestegen.

Italië werd donderdagochtend (rond 05.17 uur) opgeschrikt door een flinke naschok. Die had een kracht van 4,5 en was onder meer te voelen in de regio's Marche en Lazio. Van de omgekomen slachtoffers zijn er 190 in de provincie Rieti gevonden en nog eens 57 in Ascoli Piceno.

Reddingswerkers zijn heel de nacht bezig geweest om mensen onder het puin vandaan te halen. Door de beving raakten duizenden mensen hun huis kwijt. De reddingsdiensten hadden tentenkampen opgezet om de nacht in door te kunnen brengen.

Het dodental is inmiddels opgelopen tot 159. Onder de slachtoffers zijn ook veel kinderen, melden Italiaanse media. Het zoeken naar lichamen onder het puin in de Italiaanse dorpen zal in de nacht van woensdag op donderdag gewoon doorgaan.

De verwoestende aardbeving heeft aan zeker 120 mensen het leven gekost. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi na een dag van koortsachtig reddings- en bergingswerk bekendgemaakt. Onder de slachtoffers zijn ook veel kinderen, melden Italiaanse media.

Renzi, die op bezoek is in het rampgebied, rekent erop dat het dodental nog oploopt. Er worden nog veel mensen vermist en van de bijna vierhonderd gewonden zijn er nog tientallen in levensgevaar, schrijft La Repubblica.

Tot nu toe zijn de lichamen van 73 mensen geborgen, melden de Italiaanse autoriteiten. Nog steeds zijn er honderden mensen vermist. Hoeveel gewonden er zijn, is niet bekend.

Overlevenden tussen de brokstukkenBeeld anp

De Italiaanse premier Matteo Renzi reist woensdag naar het rampgebied in Midden-Italië. "We zullen niemand aan zijn lot overlaten - niet een familie, geen stad of dorp," beloofde hij voor zijn vertrek naar de plaatsen die in de nacht van dinsdag op woensdag werden getroffen door een zware aardbeving.

"De eerste prioriteit is nu om te graven," zei Renzi. Talloze slachtoffers liggen waarschijnlijk nog onder het puin na de beving, die volgens de Italiaanse autoriteiten een kracht had van 6,0. De premier bedankte iedereen die na het natuurgeweld "met blote handen'' puin heeft geruimd.

Eerder meldde de regering dat minister van Infrastructuur Graziano Delrio op weg was naar het gebied. Renzi volgde de situatie in eerste instantie vanuit zijn kantoor in Rome.

De verwoestende aardbeving in Italië heeft aan zeker 63 mensen het leven gekost. Dat meldde persbureau ANSA na een eigen inventarisatie. In het dorp Amatrice, dat volgens de burgemeester voor de helft is weggevaagd, zijn volgens ANSA zeker 35 doden gevallen.

De verwachting is dat het dodental verder zal oplopen. Op veel plaatsen worden nog mensen vermist.

Het onafhankelijke EMSC laat weten dat opnieuw een beving voelbaar was in de getroffen regio. EMSC waarschuwt voor aardbevingen.

In de Italiaanse voetbalcompetities wordt komend weekeinde een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving. Het nationale elftal draagt in de komende oefenwedstrijd tegen Frankrijk rouwbanden.

De Franse president François Hollande betuigt namens het Franse volk zijn medeleven met de 'vreselijke tragedie' in buurland Italië.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leven mee met Italië, dat is getroffen door een verwoestende aardbeving:

"Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het natuurgeweld in het hart van Italië. Hele gemeenschappen zijn zwaar getroffen. Met alle families die rouwen om hun dierbaren of in angstige onzekerheid verkeren, leven wij intens mee."

Het Nederlandse Urban Search And Rescue teasm (USAR) hoeft vooralsnog niet naar Italië af te reizen. Het team dat gespecialiseerd is in het opsporen van mensen onder ingestorte gebouwen houdt de situatie wel nauwlettend in de gaten. "Italië geeft aan geen internationale hulp nodig te hebben. Wij volgen de situatie," twitterde het team woensdagochtend, enkele uren na de aardbeving in het midden van Italië. Tientallen mensen overleefden de aardbeving niet, velen worden nog vermist.

De Europese Unie staat klaar om Italië te ondersteunen na de aardbeving van afgelopen nacht. Er zijn al 37 doden geteld en veel mensen zijn nog vermist. De ravage in het rampgebied, ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Rome, is enorm.

Het rampencentrum van de Europese Commissie volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft contact met de Italiaanse autoriteiten over de hulp die vanuit Europa kan worden geboden. Brussel stelt satellietbeelden beschikbaar om de omvang van de schade in kaart te brengen.

EU-commissaris Christos Stylianides (Crisis Management) en EU-buitenlandchef Federica Mogherini laten weten mee te leven met de slachtoffers en reddingswerkers. Bewindslieden uit tal van Europese landen hebben zich solidair verklaard.

Het aantal doden door de aardbeving in Italië is opgelopen tot 37. Dat melden Italiaanse media. Het is niet bekend hoeveel mensen nog onder het puin liggen.

Alleen al in en rond het Italiaanse plaatsje Accumoli zijn 2500 mensen dakloos geraakt door de aardbeving van woensdag. De burgemeester heeft dat laten weten aan Italiaanse media. Accumoli heeft nu negen doden geteld en zoekt nog naar drie of vier mensen.

Het is niet bekend hoeveel mensen dakloos zijn geraakt op andere plekken in het getroffen gebied. Het dodental is opgelopen tot boven de twintig en er worden nog ongeveer honderd mensen vermist.

Hier was de aardbeving in Italië.

Beeld Het Parool

Foto's uit het rampgebied.

Beeld ap
Beeld epa
Beeld epa

Nederland biedt Italië hulp aan na de dodelijke aardbeving die dat land heeft getroffen. Premier Mark Rutte heeft dat zijn Italiaanse collega Matteo Renzi laten weten. Rutte, die spreekt van een 'verschrikkelijke' beving, heeft de Italiaanse premier tevens zijn medeleven betuigd.

Paus Franciscus leeft mee met de mensen in het midden van Italië, dat woensdagnacht is getroffen door een aardbeving. Hij schrapte een geplande toespraak en ging in gebed voor slachtoffers en overlevenden.

"Toen ik de burgemeester van Amatrice hoorde zeggen dat zijn plaats niet meer bestaat en dat er kinderen onder de slachtoffers zijn, was ik diep bedroefd," zei de paus tegen de tienduizenden toehoorders die voor de audiëntie naar het Sint-Pietersplein in Rome waren gekomen. Hij sprak zijn 'groot verdriet en nabijheid' uit.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft na de dodelijke aardbeving in Italië zijn collega's in dat land gecondoleerd. Het blijk van medeleven is onder meer gericht aan zijn Italiaanse ambtgenoot Paolo Gentiloni. Koenders noemt het nieuws over het natuurgeweld 'verschrikkelijk'.

Beeld anp

Het Italiaanse Rode Kruis roept iedereen in de getroffen regio op om tijdelijk het wachtwoord van zijn wifi-netwerk af te halen. Zo kan iedereen makkelijker met elkaar communiceren. Ook is een rekeningnummer opengesteld waar donaties kunnen worden gedaan en roept de organisatie op om massaal bloed te komen doneren in het ziekenhuis van Rieti, niet ver van het getroffen gebied.

Een aardbeving zoals zich die in de nacht van dinsdag op woensdag in het midden van Italië voordeed, is vaker in die regio te voelen. Maar niet alleen in Italië, ook in Griekenland en Turkije komen ze voor in een frequentie van enkele jaren, zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI.

Deze schok deed zich voor op 4 kilometer diepte, zo zag ook het KNMI op de wijzers van de seismograaf, die in De Bilt eveneens flink tekeer gingen. De gemeten kracht was 6,2 en er waren tientallen naschokken.

In het dorp Pescara del Tronto worden minstens honderd mensen vermist. Berichten over vermisten in andere dorpen zijn er nog niet.

"Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp", zei de burgemeester.

Het aantal doden door de aardbeving in Italië is opgelopen tot boven de twintig, melden Italiaanse media. De Italiaanse brandweer kan het dodental nog niet bevestigen.

Het dorp Pescara del Tronto is vrijwel helemaal met de grond gelijk gemaakt. Er zouden zeker tien doden zijn gevallen. Twee kinderen, van zeven en vier jaar oud, zijn levend uit het puin gehaald. Ze waren bij hun oma. Die ligt nog onder de brokstukken, maar heeft contact met de reddingswerkers.

In de plaats Accumoli, in de buurt van het epicentrum, zijn volgens de burgemeester zeker zes doden gevallen. Een stoffelijk overschot is geborgen. Onder het puin van een ingestort gebouw liggen een vader, een moeder en twee kleine kinderen, maar er is geen levensteken.

Inwoners graven met blote handen in het puin om ze te vinden. Een andere persoon wordt vermist. In Amatrice, een paar kilometer naar het zuiden, zijn twee lichamen geborgen. Een priester, die betrokken is bij het reddingswerk, zegt dat er drie doden nog onder het puin liggen.

De basiliek van Sint-Franciscus in Assisi heeft geen schade opgelopen door de aardbeving in Italië. Dat heeft pater Enzo Fortunato van het klooster bij de basiliek gezegd tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

Sint-Franciscus (1181-1226) ligt er begraven. De huidige paus heeft zijn naam aangenomen.

De basiliek in Assisi was in september 1997 zwaar beschadigd geraakt door twee aardbevingen kort na elkaar. Restauratie duurde twee jaar.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de alarmcentrale van de ANWB hebben woensdagochtend enkele uren na de aardbeving in Italië nog geen meldingen gekregen over of van Nederlanders die getroffen zijn.

Het ministerie in Den Haag is bezig het verder uit te zoeken samen met de Nederlandse ambassade in Rome. Die heeft contact met de lokale autoriteiten, zei een woordvoerder van het ministerie.

De aardbeving met een kracht van 6,2 die in de nacht van dinsdag op woensdag het midden van Italië trof, heeft meerdere levens geëist.

Met name de steden Accumoli, Amatrice, Posta en Arquata del Tronto zijn zwaar getroffen. Ook was er een naschok te voelen.

Het Amerikaans seismologisch instituut USGS heeft code rood afgegeven voor de mogelijke economische schade.

Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de plaats Perugia in het midden van Italië. De beving die rond 03.30 uur plaatsvond, was tot in Rome te voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden