Meer dan 2,3 miljoen Grieken in armoede

Meer van 2,3 miljoen van de circa 11 miljoen Grieken leefden in 2010 in diepe armoede volgens het Griekse bureau voor de statistiek Elstat. Griekse media berichtten zaterdag dat bovendien het verschil tussen arm en rijk in het land het grootste is in de Europese Unie.

Redactie
Een demonstrant in Athene Beeld AFP
Een demonstrant in AtheneBeeld AFP

In 2010 werden voor het eerst draconische bezuinigen ingevoerd die Athene moet ondernemen om geldschieters tevreden en het land in de eurozone te houden. Volgens Elstat leefde toen iemand 'onder de armoedegrens' wanneer die een inkomen had van 6591 euro of minder per jaar. Het gemiddelde inkomen bedroeg 12.637 euro per jaar.

Elstat heeft berekend dat ruim 900.000 huishoudens onder de armoedegrens leefden. Gemiddeld gaven de Grieken in 2010 109 euro per maand minder uit dan het jaar ervoor. Ze gaven onder meer minder uit aan telecommunicatie. Alcohol en tabak leden niet onder de kleinere uitgaven. Elstats cijfers beklemtonen dat het land met nivelleren ook achterloopt op andere Europese landen. De 20 procent rijksten verdient zes keer meer dan de 20 procent armsten.

Aangenomen wordt dat de toestand verder is verslechterd. Deze maand moet de Griekse coalitieregering opnieuw forse bezuinigingen doorvoeren onder meer om noodkrediet te blijven ontvangen van de EU, de ECB en het IMF.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden