Update

Meer dan 10.000 doden in Filipijnen door tyfoon

Met de minuut wordt duidelijker hoe groot de ramp is die zich heeft voltrokken in de Filipijnen. Volgens de meest recente schattingen heeft de tyfoon Haiyan in de centrale provincie Leyte aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost. Dit heeft een politiechef meegedeeld. Honderdduizenden mensen zijn ontheemd. De Filipijnse overheid heeft inmiddels officieel om internationale hulp gevraagd.

Tacloban, zondag. Beeld afp
Tacloban, zondag.Beeld afp

Ongeveer 70 tot 80 procent van alles wat zich in de provincie op het pad van de tyfoon bevond, is compleet verwoest, aldus de politiecommandant Elmer Soria.

Gouverneur Dominic Petilla van de provincie Leyte kwam tot de schatting van 10.000 doden na consultering van de autoriteiten in de regio. De meesten zijn verdronken of kwamen om bij het instorten van gebouwen. Toen de orkaan over het land trok, ontstonden golven van 5 tot 6 meter hoog.

Mogelijk is ook de schatting van de gouverneur nog aan de voorzichtige kant. Een functionaris van de stad Tacloban zei dat het dodental alleen al in zijn stad op 10.000 zou kunnen uitkomen.

'De verwoesting is enorm. Dit is een immense tragedie', zei minister van Binnenlandse Zaken Mar Roxas zaterdag tijdens een bezoek aan Tacloban.

Het zal nog lang duren voordat er echt goed zicht is op het precieze aantal slachtoffers en de schade. Vele gebieden zijn nog onbereikbaar. Op sommige locaties kunnen nog steeds enkel helikopters komen. Ook de communicatie werkt in de ergst getroffen gebieden niet of nauwelijks.

Telefoonlijnen plat
De orkaan heeft in Tacloban, een stad met ongeveer 220.000 inwoners, een vliegveld vernietigd, een deel van de stroomvoorziening en telefoonlijnen platgelegd en een groot deel van de gewassen beschadigd. Vrijwel alle huizen zouden zijn verwoest. 'De laatste keer dat ik zoiets heb gezien was na de tsunami van 2004, die indertijd de landen aan de Indische Oceaan trof', zei Sebastian Rhodes Stampa, een medewerker van een VN-hulporganisatie.

Nederlands team
Het Rode Kruis stuurt teams naar de getroffen gebieden in de Filipijnen. Mogelijk gaat er ook vanuit Nederland een team die kant op. Oxfam Novib is begonnen met het inventariseren van de schade die Haiyan heeft veroorzaakt. De organisatie kijkt onder meer naar de watervoorziening, de volksgezondheidssituatie en de sanitaire voorzieningen.

Nederland stelt 2 miljoen euro beschikbaar om de slachtoffers te helpen. Dit bedrag stelt minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bovenop de 50.000 euro die eerder vandaag via het Nederlands Rode Kruis beschikbaar werd gesteld om de hulp direct op gang te brengen. Dat liet de minister zaterdag weten.

Op weg naar Vietnam
De orkaan verliet zaterdag de Filipijnen en is op weg naar Vietnam, waar de storm zondag wordt verwacht. Vietnam is begonnen met de evacuatie van zeker 300.000 mensen.

Overlevenden dragen een slachtoffer van de tyfoon door de puin in Tacloban Beeld REUTERS
Overlevenden dragen een slachtoffer van de tyfoon door de puin in TaclobanBeeld REUTERS
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden