Meer controle uitzendbureau op discriminatie

De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat scherper in de gaten houden of uitzendbureaus zich schuldig maken aan discriminatie.

.Beeld anp

De uitzendbureaus zelf nemen ook een reeks maatregelen om voortaan te voorkomen dat uitzendkrachten met bijvoorbeeld een migratie-achtergrond geen kans maken.

Uit onderzoek van consumentenprogramma Radar bleek begin dit jaar dat een aantal uitzendbureaus nog steeds discrimineert op afkomst. Bijna de helft van de onderzochte bureaus wilde wel meewerken aan een verzoek geen Marokkaanse, Surinaamse en Turkse kandidaten voor te stellen.

Het Meldpunt Discriminatie, regio Amsterdam telde in 2016 en 2017 (tot oktober) 53 meldingen in Amsterdam bij uitzendbureaus.

Extra toezicht
Staatssecretaris Tamara van Ark herinnert eraan dat zeven jaar geleden nog ruim twee derde in de fout ging, maar is nog niet tevreden. Ze belooft 'extra toezicht'. De inspectie kan bijvoorbeeld controleren of uitzendbureaus hun intercedenten opdragen mee te werken aan discriminerende verzoeken.

Ook kunnen inspecteurs in actie komen als een aspirant-uitzendkracht melding maakt van ongelijke behandeling. Maar dat is een lastige route, omdat zulke discriminatie moeilijk op te merken en te bewijzen valt.

Ingrijpen
Van Ark wijst er wel op dat de inspectie nu nog niets te zeggen heeft over discriminatie bij sollicitaties of bij het aannemen van uitzendkrachten. De inspectie kan pas ingrijpen als iemand is aangenomen en het op de werkvloer misgaat. De staatssecretaris gaat bekijken of ze de inspectie meer zeggenschap kan geven.

De uitzendbureaus zelf gaan, net als Radar deed, steekproeven nemen om aan het licht te brengen of bureaus meewerken aan discriminatie. De brancheverenigingen ABU en NBBU eisen in het vervolg een actief antidiscriminatiebeleid van hun leden. Blijft een uitzendbureau in gebreke, dan moet het vrezen voor royement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden