'Meer controle op pedo na straf'

Hugo Logtenberg
van der Laan wil dat rechters bij het veroordelen van zware geweldsdelinquenten en pedoseksuelen maatregelen treffen om te voorkomen dat die daders na hun straf in contact met hun slachtoffers komen. Foto Jan van Breda Beeld
van der Laan wil dat rechters bij het veroordelen van zware geweldsdelinquenten en pedoseksuelen maatregelen treffen om te voorkomen dat die daders na hun straf in contact met hun slachtoffers komen. Foto Jan van Breda

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat rechters bij het veroordelen van zware geweldsdelinquenten en pedoseksuelen maatregelen treffen om te voorkomen dat die daders na hun straf in contact met hun slachtoffers komen.

Het gaat Van der Laan om aanvullende voorwaarden bij de straf, zoals een meld- en/of verhuisplicht, een straat- en/of beroepsverbod, reclasseringstoezicht of nieuwe vormen van ondertoezichtstelling.

Dat 'klemmende beroep' heeft hij in een onlangs verstuurde brief gedaan op staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Nu is het zo dat de gemeente bij wijze van proef bericht van justitie krijgt op het moment dat een ernstige gewelds- of zedendelinquent op vrije voeten komt. De gemeente - en de andere gemeenten die op vrijwillige basis aan de proef meedoen - kan slachtoffers dan waarschuwen, opdat zij niet onverwachts met de dader worden geconfronteerd, en maatregelen nemen om maatschappelijke onrust te voorkomen. Volgens Van der Laan zijn de mogelijkheden daarvoor echter te beperkt.

Als voorbeeld noemt hij in zijn brief het geval van een onlangs in Amsterdam vrijgekomen zedendelinquent. Deze kon zich, ondanks een naar men dacht groot risico dat hij opnieuw de fout in zou gaan, vrij in de stad bewegen en vestigen. 'Het ontbreekt me op dit moment aan instrumenten om in te grijpen in dit soort zorgelijke situaties,' schreef Van der Laan. 'Ik doe een dringend beroep op u hier maatregelen voor te treffen.' Naar verluidt gaat het in Amsterdam om tientallen gevallen per jaar.

Een woordvoerder van Teeven laat weten dat het experiment aan het einde van dit jaar zal worden geëvalueerd en dat alles wat de deelnemende gemeenten daarover te berde brengen, een rol zal spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden