Meer camera's tegen jeugdgroepen Rivierenbuurt

Stadsdeel Zuid gaat samen met de gemeente en politie het toezicht rondom enkele pleinen in de Rivierenbuurt flink opschroeven. Een aantal overlastgevende jongeren, die zich steeds meer richting de criminaliteit begeeft, zorgt voor veel problemen op het Vechtplein en het Winterdijkplein.

Het jeugdcentrum in de Vechtstraat waar in december vorig jaar een vuurwerkbom naar binnen werd gegooid. Beeld Klaas Fopma
Het jeugdcentrum in de Vechtstraat waar in december vorig jaar een vuurwerkbom naar binnen werd gegooid.Beeld Klaas Fopma

Om deze jongeren beter in de gaten te houden plaatst de gemeente deze maand veiligheidscamera's op en rond het Vechtplein. Indien nodig kunnen de camera's tot eind 2015 blijven hangen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de raad daarover in januari al een brief gestuurd.

Top 600
In die brief staat dat de problemen rond het Vechtplein ernstiger worden. De politie signaleert twee groepen die actief zijn in de buurt. Er is een oudere groep, waarvan een aantal leden tot de Top 600 behoort en die al langer intensief wordt gevolgd. Deze Winterdijkpleingroep zou betrokken zijn bij de bekladding van jongerencentrum 't Plein in de Vechtstraat. Bij dat centrum werd in december nog zwaar vuurwerk in de bus gegooid.

Daarnaast is er zorg over de ontwikkeling van een jongere groep, de zogeheten Vechtpleingroep. De leden daarvan hebben geen strafblad, maar zorgen wel voor veel overlast. Volgens straatcoaches verhardt de groep.

Bedreigd
In de buurt rondom het plein worden veel fietsendiefstallen en vernielingen gepleegd. Er zou vaak worden gevochten op het plein en bewoners en winkeliers worden gepest en bedreigd. Bewoners in de buurt voelen zich veel onveiliger dan in de rest van de stad.

Een groot netwerk van instanties is al sinds medio 2012 aan het werk om de situatie te verbeteren, maar dat heeft nog niet geleid tot het gewenste resultaat. Het cameratoezicht is dus noodzakelijk, zo stelt de burgemeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden