Meer buggy's in de tram

AMSTERDAM - Het GVB begint nog deze week een proef met meer ruimte voor uitgeklapte kinderwagens op de tram. Daarvoor sneuvelt in de Combino één zitplaats.Dat heeft GVB-directeur Gertjan Kroon gisteren gezegd bij de presentatie van het jaarverslag 2006. Door de ingreep komt er plek voor drie á vier kinderwagens.

Kroon hoopt hiermee tegemoet te komen aan de commotie die ontstond toen het GVB begin dit jaar bekendmaakte dat nog maar één buggy uitgeklapt in de tram mocht staan.

Volgens Kroon werden de reizigers daarmee overigens alleen herinnerd aan een veel langer bestaande regel. Hij zei gisteren slechts honderd klachten te hebben ontvangen.

De proef, met één Combino, duurt hooguit twee weken. Eind maart wordt besloten of ook de andere Combino's worden aangepast. Bij oude trams is er volgens Kroon geen probleem, doordat daar achterin een vrij fors balkon zit. Ook in de bus wordt geen extra ruimte gemaakt voor kinderwagens.

Uit het jaarverslag van het GVB blijkt dat het bedrijf in 2006 bijna elf miljoen euro winst heeft gemaakt. Er werden 253 miljoen reizigers vervoerd, die bij elkaar 987 miljoen kilometers reisden, ruim drie procent meer dan in 2005.

Kroon voorspelde dat over twintig jaar de tram vervangen is door milieuvriendelijke, elektrische bussen. Verder sprak hij zijn wens uit dat de oostlijn van de metro wordt doorgetrokken naar Weesp en het knooppunt A6/A9. Via nieuwe P&R-voorzieningen zouden dan de files rond Amsterdam kunnen slinken. Wethouder Tjeerd Herrema van Vervoer liet echter onmiddellijk weten daar niets in te zien en binnenkort met eigen plannen te komen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden