Update

Meer beveiliging Witte Huis na indringer met mes die met Obama wil praten

De geheime dienst scherpt de beveiliging aan rond het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Dat gebeurt na een incident vrijdag waarbij een man over het hek rond de woning van president Barack Obama klom en met een mes het Witte Huis binnenkwam. Gisteren werd opnieuw iemand opgepakt die het terrein op wilde.

Redactie
Beveiligers speuren het terrein rond het Witte Huis af Beeld ap
Beveiligers speuren het terrein rond het Witte Huis afBeeld ap

Het hoofd van de geheime dienst, die belast is met de beveiliging van de Amerikaanse president, laat weten dat er meer gesurveilleerd gaat worden langs de hekken.

De Washington Post meldt dat onderzocht wordt hoe vrijdag een man uit Texas het Witte Huis binnen kon komen. Volgens de krant had er een waakhond op de man afgestuurd moeten worden nadat hij over het hek was geklommen. Maar toen dat niet gebeurde kon de indringer een sprintje trekken van het hek naar het huis, waarvan de deuren nooit op slot zijn.

Obama's merken niks
De man droeg een mes bij zich. Pas binnen werd hij overmeesterd door een agent van de geheime dienst. De man is naar het ziekenhuis gebracht voor een medische check. De indringer heeft verklaard dat hij 'bezorgd was over de sfeer in de samenleving' en daarover met president Obama wilde praten. De man moet maandag voor de rechter komen. Hij kan een celstraf tot 10 jaar krijgen.

Een deel van het Witte Huis werd vrijdag ontruimd. Na ongeveer een half uur mochten medewerkers en journalisten weer terug naar binnen.

Een dag later reed een andere man met zijn auto naar de poort van het Witte Huis en weigerde te vertrekken. Even daarvoor was hij al weggestuurd toen hij te voet aan de poort stond, zo meldt de geheime dienst.

Obama en zijn gezin hebben van beide incidenten niets gemerkt. Kort voor het incident waren ze namelijk per helikopter vertrokken naar het buitenverblijf Camp David.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden