Meer betaald parkeren IJburg

AMSTERDAM - Zeeburg breidt in het najaar het betaald parkeren op IJburg uit. De parkeerdruk neemt toe, waardoor chaotische situaties ontstaan en de veiligheid in het geding is, oordeelt het stadsdeel.Dat bewoners en bezoekers van heel IJburg op termijn moeten betalen voor het parkeren van hun auto op straat, heeft de deelraad drie jaar geleden al besloten. Vanaf mei 2006 is in het westelijke deel van het Haveneiland West - IJburglaan en de omgeving van het winkelcentrum - betaald parkeren ingevoerd, net als op het Grote Rieteiland West.

Vorig jaar vond het dagelijks bestuur het gerechtvaardigd het betaald parkeren uit te breiden in een beperkt gebied rond de Kiekstraat. Na inspraak van bewoners werd dat tot nader orde uitgesteld. Het stadsdeel ging mee met het oordeel van veel bewoners dat de toegankelijkheid en bereikbaarheid nog niet in het geding waren, een van de redenen om betaling in te voeren.

Volgende maand bespreekt de deelraad betaald parkeren opnieuw, maar neemt daarbij meteen een veel groter deel van IJburg mee. Als het aan het dagelijks bestuur ligt, betalen bewoners van het Kleine Rieteiland West en praktisch het hele Haveneiland West vanaf september voor een parkeervergunning en moeten bezoekers tot zeven uur 's avonds 2,20 euro per uur betalen.

Volgens het stadsdeel is dat nodig omdat de parkeerproblemen op het Haveneiland West - met name in de Maria Austriastraat en de Erich Salomonsstraat - zowel 's avonds als overdag te groot worden. Niet alleen het aantal bewoners neemt toe, ook bij forenzen is het bekend dat op IJburg gratis geparkeerd kan worden.

Vanaf 1 januari volgt nog het gebied tussen Jean Desmetstraat, Cas Oorthuyskade, Noordoever Haveneiland West en Talbotstraat. Alleen de strook vanaf de Talbotstraat en tussen de Bert Haanstrakade en Polygoongracht blijft nog buiten schot. De straten zijn daar nog niet voldoende ingericht.

Bewoners kunnen beslissingen over betaald parkeren niet meer via een inspraakavond uitstellen. De deelraad heeft deze week op voorstel van stadsdeelbestuurder Dennis Straat besloten daar voortaan vanaf te zien. Bewoners worden voortaan alleen geïnformeerd, omdat volgens Straat anders de suggestie gewekt wordt dat ze betaald parkeren kunnen tegengehouden. Zij hadden alleen invloed op het moment van invoering.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden