Meer banen in de stad, maar wel op andere plekken

De werkgelegenheid groeit, maar de arbeidsmarkt verandert in hoog tempo. Of de werkloosheid terugkeert naar het lage peil van voor de crisis, is maar de vraag.

Amsterdamse vmbo'ers krijgen ondernemersles in het hoofdkantoor van ABN Amro Beeld Charlotte Odijk
Amsterdamse vmbo'ers krijgen ondernemersles in het hoofdkantoor van ABN AmroBeeld Charlotte Odijk

In en om Amsterdam groeit de werkgelegenheid in 2016 en 2017 twee procent per jaar. Dat is aanmerkelijk meer dan in Nederland als geheel, waar de groei beperkt blijft tot één procent per jaar. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV in haar jaarlijkse analyse van de Amsterdamse arbeidsmarkt.

Door het herstel van de economie durft het UWV de arbeidsmarkt nu zelfs krap te noemen voor werkgevers. "Voor het eerst, vorig jaar was het nog gemiddeld," zegt arbeidsmarktadviseur Alexandra Benning. In andere regio's is het gemiddeld of zelfs ruim, waardoor werkgevers het nog voor het uitzoeken hebben. "Deze regio gaat voorop in het herstel."

Receptionist
Door meer vacatures in vooral winkels, horeca en de zakelijke dienstverlening verwacht het UWV ook een daling van het aantal nieuwe WW-uitkeringen. Alleen in de financiële sector zet de krimp door, die blijkt structureel.

"Dat er veel vacatures zijn, wil niet altijd zeggen dat er veel kans is op een baan." Een verdwijnend beroep als receptionist staat hoog in de lijst met veelvoorkomende vacatures. "Toch is de concurrentie enorm."

Hetzelfde geldt voor commerciële, administratieve en verzorgende beroepen op laag en middelbaar niveau. Daar is de arbeidsmarkt nog ruim tot zeer ruim, ook in Amsterdam. Voor universitair geschoolden is de kans op werk juist over de hele linie goed.

Het tekent de structurele veranderingen op de arbeidsmarkt. Die stellen hogere eisen aan werknemers. Tegelijk bieden meer mensen zich aan op de arbeidsmarkt door de gestegen AOW-leeftijd en doordat vrouwen minder vaak stoppen met werken. Hele functies verdwijnen door flexibilisering en automatisering. "Het werk dat ervoor terugkomt is vaak net op een hoger niveau," zegt UWV-regiomanager Ton Druijf.

Krapteberoepen
Het UWV ziet het werkloosheidspercentage dan ook niet snel terugkeren tot het lage peil van voor het begin van de crisis in 2008. "De groep die langdurig werkloos is, is gewoon nog heel groot." Ook het aantal vacatures is niet meer zo hoog als toen, zelfs in Amsterdam.

Maar het UWV laat ook precies zien waar nog wel veel kansen liggen, zoals voor technische beroepen en ict'ers. Daar worden de tekorten snel nijpend. Voor ict-beroepen als software- en applicatieontwikkelaar en databank en netwerkspecialist spreekt het UWV in Amsterdam zelfs van een zeer krappe arbeidsmarkt.

'Krapteberoepen' in deze regio zijn verder onder meer monteur, elektricien, registeraccountant, vrachtwagenchauffeur, kok, hovenier, docent exacte vakken en wijkverpleegkundige.

Met gegevens van de Universiteit Maastricht is een overzicht gemaakt van de vooruitzichten op de Amsterdamse arbeidsmarkt. Wie nu aan een opleiding mbo-4 groen (zie graphic) begint, heeft in 2020 'zeer goede' kans op werk. Daarbij is gekeken naar de groei in de sectoren en het aantal collega's dat met pensioen gaat

Kansen op de arbeidsmarkt naar opleiding Beeld Jorris Verboon
Kansen op de arbeidsmarkt naar opleidingBeeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden