Meer arbeidsgehandicapten in aanmerking voor baan

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wil meer arbeidsgehandicapten laten meetellen voor de banenafspraak die tot 2026 125.000 'garantiebanen' moet creëren voor arbeidsgehandicapten.

Jette Klijnsma. Beeld anp
Jette Klijnsma.Beeld anp

De criteria voor de 125.000 'garantiebanen' zijn nu wel erg streng, zo is bijvoorbeeld bij een proef in Amsterdam gebleken. De werkgevers, en ook de gemeenten, klaagden dat ze er niet zeker van konden zijn dat de mensen met een beperking die zij aan werk helpen ook meetellen voor de banenafspraak.

Als er zuiver theoretisch een baan voorstelbaar was waarmee arbeidsgehandicapten op eigen kracht het minimumloon konden verdienen, kwamen zij eigenlijk al niet meer in aanmerking. Zelfs al kwam hun werkgever in de praktijk tot de conclusie dat ze niet volledig konden meedraaien op de werkvloer en de gemeente bereid was te helpen met een loonkostensubsidie.

Bij de proef in Amsterdam bleek zelfs bijna de helft van dit soort gevallen niet te voldoen aan de criteria voor de banenafspraak.

Lichte beperking
Klijnsma wil het daarom meer overlaten aan de praktijk op de werkvloer. Ze gaat nog na of de doelgroep voor de banenafspraak dan niet te ver wordt opgerekt. "Als dat niet het geval blijkt, wil ik in september meteen met wetgeving komen om deze praktijkroute makkelijker te maken. De gemeenten zeggen tegen mij: laten we vanuit de praktijk kijken hoe dingen zich zetten. Ik merk dat ik daar meer en meer voor in ben."

Arjan Vliegenthart, wethouder in Amsterdam en namens alle gemeenten de onderhandelingspartner van Klijnsma voor sociaal beleid, is blij met de eenvoudigere criteria. Hij is niet bang dat arbeidsgehandicapten met een lichte beperking dan de overhand krijgen. De gemeenten zullen dat ook niet laten gebeuren, verwacht hij, omdat ze dan veel meer kwijt zijn aan loonkostensubsidies.

Lees verder: Beperking en werk, de praktijk is weerbarstig [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden