verkiezingen

Meer Amsterdammers stemden op Wilders dan op Asscher

De Amsterdamse stemmen zijn geteld en het hoofdstembureau van de stad maakt de balans op. Onder meer het aantal stemmen per lijsttrekker is in de definitieve uitslag terug te vinden.

Bien Borren
Lodewijk Asscher van de PvdA bracht in een stemlokaal in oost zijn stem uit Beeld anp
Lodewijk Asscher van de PvdA bracht in een stemlokaal in oost zijn stem uitBeeld anp

Alle 466 stembureaus hebben na afloop van de verkiezingen afzonderlijk een proces-verbaal opgemaakt. Per partij is in kaart gebracht op welke kandidaten Amsterdammers hun stem hebben uitgebracht.

De meeste mensen kleurden het vakje van VVD-leider Mark Rutte rood, welgeteld 51.450 keer. Dat komt neer op 11,3% van de stemgerechtigde Amsterdammers.

Alexander Pechtold (D66) en GroenLinks-voorman Jesse Klaver volgen de liberaal op de voet met respectievelijk 48.662 en 48.009 stemmen.

Oud-wethouder
Opvallend is dat Lodewijk Asscher, die ten tijde van zijn wethouderschap in Amsterdam grote populairiteit genoot, afgelopen woensdag minder Amsterdammers achter zich vond dan PVV-leider Geert Wilders. Die laatste haalde bijna 8000 stemmen meer binnen dan de PvdA-lijsttrekker. Asscher bleef hangen op 20.741 stemmen.

Noemenswaardig is ook het aantal Amsterdammers dat zijn of haar stem aan Sylvana Simons van Artikel1 toevertrouwde. Met 10.495 stemmen doet zij weliswaar onder voor Marianne Thieme (19.252), Emile Roemer (17.839) en Tunahan Kuzu (15.315) maar prijkt ze hoger op de lijst dan Sybrand Buma (8.504) en Henk Krol (6.467).

Voor een ander gestemd
De stembureaus hebben in Amsterdam 907 blanco en 3007 ongeldige stemmen geteld. 44.408 Amsterdammers stemden via een volmachtbewijs voor een ander.

In de verslagen van de bureaus wordt eveneens stilgestaan bij het verschil tussen het aantal toegelaten kiezers en het aantal getelde stemmen. Zo zijn er 828 biljetten minder geteld dan dat kiezers het stemhokje hebben opgezocht.

Daar worden verschillende redenen voor gegeven. 54 keer kregen kiezers wel een stembiljet, maar stemden ze toch niet. Ook is er tien keer melding gemaakt van een biljet dat is kwijtgeraakt. Maar voor het gros van het 'kassaverschil', geven de stembureaus geen verklaring.

De stembureaus hebben in Amsterdam 907 blanco en 3007 ongeldige stemmen geteld.

De verkiezingen

De VVD is woensdag ondanks een verlies van 8 zetels de grote winnaar geworden van de Tweede Kamerverkiezingen. Groenlinks steeg het meest: van 4 naar 14 zetels.

In Amsterdam kreeg Groenlinks de meeste stemmen, gevolgd door D66. Daarmee is Amsterdam definitief van kleur verschoten. In het hele land verliepen de verkiezingen dramatisch voor de PvdA.

Lees hier alles terug over de verkiezingen en volg hier de formatieperikelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden