Meer ambulances voor verwarde personen

Ambulance Amsterdam heeft het aantal auto's voor verwarde personen uitgebreid van twee naar zes. Zo moet de psycholance breder inzetbaar en kosteneffectiever worden.

Amsterdam experimenteerde eerst met één psycholanceBeeld Marc Driessen

De psycholance is vier jaar in het leven geroepen om mensen met acute psychiatrische problemen naar een instelling te vervoeren. Voorheen deed de politie dat, waardoor patiënten vaak geboeid bij een instelling binnenkwamen.

De psycholance - een ambulance voor mensen met psychiatrische problemen - nam de politie werk uit handen en behandelde patiënten humaner.

Breder inzetbaar
Amsterdam experimenteerde eerst met één psycholance, later met twee. Die auto's waren echter louter ingericht op psychiatrische patiënten. De zes auto's die vanaf 1 oktober worden ingezet, vervoeren ook somatische patiënten.

"De nieuwe psycholances zijn breder inzetbaar," zegt Frank Berg, plaatsvervangend directeur van Ambulance Amsterdam. "Zo kunnen we verwarde personen vervoeren, maar staan de auto's niet stil als er geen melding is voor een psychiatrische patiënt."

Jaarlijks vervoert de psycholance ruim duizend verwarde personen naar de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam in de Eerste Constantijn Huygensstraat. Mogelijk neemt dat aantal iets toe nu er meer psycholances rijden. Ook gaan de psycholances 24-uursdiensten draaien. Tot 1 oktober reden ze 's nachts niet.

Psychiatrische bijscholing
De zes psycholances worden vanaf 1 oktober niet meer bemand door verpleegkundigen die speciaal zijnopgeleid voor de omgang met verwarde personen; de sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen. In plaats daarvan worden de auto's bemand door verpleegkundigen voor somatische zorg, al hebben ze wel psychiatrische bijscholing gehad.

"Sociaal psychiatrisch verpleegkundigen zijn vanwege de oververhitte zorgmarkt heel moeilijk te krijgen," aldus ambulancedirecteur Berg. "Bovendien verdienen zij een hoger salaris dan het personeel dat nu op de psycholance rijdt."

Lees ook: Opgehaald door de psycholance: 'Meneer, hier is uw ruimteschip'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden