Meer alcoholverboden in centrum om overlast

Stadsdeel Centrum heeft nieuwe plekken aangewezen waar het drinken van alcohol op straat én het bij je hebben van geopende alcohol verboden is. Het gaat om het Frederiksplein en het Waterlooplein, waar een verbod eerder was afgeschaft.

Er gold al een alcoholverbod op de Nieuwmarkt (foto). Beeld ANP
Er gold al een alcoholverbod op de Nieuwmarkt (foto).Beeld ANP

Op en rond deze pleinen was een alcoholverbod eind 2011 opgeheven, maar vorig jaar nam de overlast toch weer toe. Daarom ziet de gemeente zich genoodzaakt om vanaf 1 februari dit jaar toch weer een verbod in te stellen.

Het alcoholverbod op het Frederiksplein geldt voor het hele plein en de Falckstraat. Het verbod op het Waterlooplein is nu ook van kracht op het weggedeelte tussen de Nieuwe Herengracht en de Blauwbrug.

Intimidatie
Volgens de gemeente vormt ernstig alcoholmisbruik op straat (waar schreeuwen, intimideren en vervuilen onder vallen) een bron van overlast voor omwonenden en ondernemers. Met een alcoholverbod is het voor de politie en gemeentelijke handhavers gemakkelijker de overlast aan te pakken.

Er was al een alcoholverbod van kracht in het noordelijke deel van het Wallengebied, zoals bij de Nieuwmarkt, het Stationsplein de Dam en het Damrak. Ook was alcohol drinken op straat niet toegestaan in de zuidelijke Nieuwmarktbuurt, op het Leidseplein en omgeving, de Westermarkt en de Korte Prinsengracht.

De gemeente benadrukt dat alcohol drinken op straat op de meeste locaties is toegestaan en dat Stadsdeel Centrum zo min mogelijk verboden in woonbuurten wil. Het moet mogelijk blijven om op het stoepje voor een eigen woning of in het plantsoen een drankje te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden