'Meer aandacht voor misbruik in kinderopvang'

Twee moeders maakten in 2008 bijvoorbeeld al melding van misbruik door M.. De inmiddels afgetreden directeur Albert Drent zou echter hebben gezegd dat er niets was gebeurd en zou zelfs hebben gedreigd met aangifte tegen de moeders wegens smaad. Foto ANP Beeld anp
Twee moeders maakten in 2008 bijvoorbeeld al melding van misbruik door M.. De inmiddels afgetreden directeur Albert Drent zou echter hebben gezegd dat er niets was gebeurd en zou zelfs hebben gedreigd met aangifte tegen de moeders wegens smaad. Foto ANPBeeld anp

De kinderopvang en de daarbij betrokken overheidsinstanties kunnen meer doen om seksueel misbruik tegen te gaan. Met een aantal veranderingen wordt het risico dat kinderen slachtoffer worden veel kleiner. Dat concludeert de commissie-Gunning in haar vrijdag gepresenteerde rapport over de Amsterdamse misbruikzaak.

Meldingen over misbruik moeten vaker bij elkaar komen. De Advies- en Meldpunten Kindermishandeling moeten daar een centrale rol in krijgen.

In Amsterdam is dat niet gebeurd. Daar hebben kinderdagverblijven en instanties als de GGD en de zedenpolitie nagelaten om signalen van misbruik door hoofdverdachte Robert M. samen op te pakken. Ze hebben wel afzonderlijk meldingen afgehandeld, maar zijn niet met elkaar om de tafel gaan zitten.

''Alle risicosignalen zijn onvoldoende met elkaar gecommuniceerd'', vindt commissievoorzitter Louise Gunning-Schepers. ''Met elkaar hebben de instanties onder de maat gepresteerd.''

Verder vindt de commissie dat er in kinderdagverblijven altijd twee begeleiders op een groep moeten staan. Nu zijn volwassenen vaak alleen met kinderen. '' Wij denken dat het vier-ogen-principe overal zou moeten gelden'', aldus Gunning-Schepers. Volgens haar moet personeel ook beter gescreend worden en moeten er meer hoger opgeleide medewerkers komen.

Felle kritiek op directie Hofnarretje
Flinke kritiek is er op de directie van kinderdagverblijf Het Hofnarretje. Daar werkte Robert M. van 2007 tot half 2009. De directie had ''de klachten en meldingen over vermoedelijk seksueel misbruik serieuzer moeten nemen en de verantwoordelijkheid moeten nemen om deze incidenten adequaat te onderzoeken''.

Twee moeders maakten in 2008 bijvoorbeeld al melding van misbruik door M.. De inmiddels afgetreden directeur Albert Drent zou echter hebben gezegd dat er niets was gebeurd en zou zelfs hebben gedreigd met aangifte tegen de moeders wegens smaad.

Enkele ouders van slachtoffertjes hebben naar aanleiding van het rapport besloten aangifte te doen tegen Drent, zo liet hun advocaat Richard Korver weten. Volgens hen had hij moeten weten wat M. uitspookte. Zelf ziet Drent dat iets anders. Volgens zijn woordvoerder toont het rapport dat hij conform alle protocollen heeft gehandeld.

De belangenvereniging van ouders in de kinderopvang Boink meldde blij te zijn dat het rapport ''de standpunten van ons en talloze wetenschappers bevestigt''. Amsterdam neemt alle aanbevelingen van de commissie over, zei burgemeester Eberhard van der Laan in een reactie.

Het CDA opperde dat een landelijke inspectiedienst beter mogelijke misstanden in de kinderopvang kan aanpakken. De PvdA en de SP lieten onder meer weten het met de commissie-Gunning eens te zijn dat er altijd twee medewerkers op een groep moeten zijn.

De uit Letland afkomstige Robert M. (27) heeft bekend 85 kinderen te hebben misbruikt. Dat zou hij hebben gedaan op de drie crèches waar hij werkte, maar ook tijdens babysitten. Toen de zaak aan het licht kwam, gaf burgemeester Van der Laan de commissie de opdracht uit te zoeken hoe dit mogelijk was.

Lees ook het interview met commissievoorzitter Louise Gunning-Schepers.

Hier het hele dossier over de Amsterdamse zedenzaak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden