Plus

Meehossen met Anita Meyer en een huwelijk op Roze Zaterdag

Zaterdagmiddag begon de Europride, met Roze Zaterdag in het Vondelpark en een Pride Walk naar de Dam. De stemming zat er goed in.

Bezoekers op Roze Zaterdag in het Vondelpark.Beeld anp

De rij kraampjes in het Vondelpark hebben roze zeil op het dak. Naast regenboogparafernalia en kinky ondergoed kopen, kunnen bezoekers zich laten informeren over LGBT-politienetwerk Roze in Blauw of zich laten verleiden door medewerkers van het toeristenbureau van Bilbao om hun zelfbenoemde gay friendly city te bezoeken.

Het is Roze Zaterdag in het Vondelpark en de stemming is uitstekend: oudere dames lopen hand in hand langs de kramen, groepen vrienden barbecueën tussen de festiviteiten en een enorm publiek host vrolijk mee wanneer Anita Meyer voor de eerste keer deze weken haar knaller Why Tell Me Why ten gehore brengt in het Vondelparktheater.

Regenboogarmen
Ieder jaar wordt het evenement toegekend aan de gemeente die het beste plan indiende bij de Stichting Roze Zaterdagen. Vanwege de Europride kreeg Amsterdam dit jaar de eer.

Drukte in het Vondelparktheater.Beeld anp

De Roze Zaterdag is gelijk ook het officiële begin van de Europride, die de stad komende twee weken in haar regenboogarmen sluit.

's Ochtends begonnen de feestelijkheden met een roze kerkdienst in het park, waarbij aandacht werd besteed aan seksuele diversiteit en acceptatie van LGBT'ers.

Eerbetoon
Daarna vond de huwelijksceremonie tussen voorzitter van de stichting Amsterdam Gay Pride Luciën Spee en zijn vriend Victor plaats: een eerbetoon aan het feit dat vijftien jaar geleden 's werelds eerste homohuwelijk in Amsterdam werd gesloten door toenmalig burgemeester Job Cohen. Spee en zijn, vanaf dat moment, echtgenoot vieren het feest samen met de andere aanwezigen. Stellen kunnen zich laten fotograferen op een enorme bruidstaart.

De grote diversiteit in het publiek valt op. Jong, oud, uit Amsterdam of niet, hetero, homo. Het zonovergoten park is vol met mensen met een gezamenlijk doel: acceptatie van homoseksualiteit en het vieren van verschillen.

Anti-homogeweld
Terwijl Anita Meyer doorzingt, beginnen bij het Blauwe Theehuis de voorbereidingen voor de Pride Walk: de wandeling vanaf het Vondelpark naar de Dam, tegen anti-homogeweld en voor acceptatie. De groep wandelaars is aanzienlijk veel groter dan de afgelopen jaren en daar komt de nodige organisatie bij kijken, zo blijkt.

In een lange stoet stellen de groepen zich op, met letterbordjes om de grenzen aan te geven. Hoewel iedereen welkom is, moet het ook overzichtelijk blijven. "Is dit de breiclub?" vraagt een vrouw aan een groep mensen die een regenboogvlag vasthouden. "Nee," antwoordt een andere vrouw vrolijk. "Wij zijn van de tennisvereniging. Brei je eigen vlag!"

Schemerlampen en dildo's
Om 19:00 uur vertrekt de stoet, aangevoerd door een groep officials, waaronder diversiteitswethouder Simone Kukenheim. Honderden mensen trekken over de Leidsestraat en het Rokin, als een veelkleurig lint. Het COC is, natuurlijk, present, maar ook de 'geüniformeerde beroepen' zijn gerepresenteerd, evenals de jubilerende club de Trut aan de Bilderdijkstraat, die met een bakfiets met schemerlampen en dildo's meeloopt.

Er zijn transgenders en bears, activisten uit landen van over de hele wereld, afvaardigingen uit Limburg, van politieke partijen en studentenvereniging ASV Gay en nog een hele stroom aanhakers. Men loopt met opgeheven hoofd, lachend in de zon de Dam tegemoet, waar later de officiële Europride-openingsceremonie begint.

Lucien Spee, directeur van de Amsterdam Gay Pride, treedt in het huwelijk met zijn vriend Victor.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden