Speurtocht

Mèèèèhh: doe de 7 kilometer lange PS Paasspeurtocht

De traditionele PS Paasspeurtocht staat dit jaar in het teken van schapen en lammetjes. Ga dit weekend in de binnenstad naar ze op zoek en win!

Lex Boon
De speurtocht staat dit jaar in het teken van schapen en lammetjes Beeld Rein Janssen
De speurtocht staat dit jaar in het teken van schapen en lammetjesBeeld Rein Janssen

Met een luid blatend lammetje in een mand liep Sijbrand Eelman in april 1949 de grote hal van CS binnen, op zoek naar de trein die hem naar Station Baarn kon brengen. Vanaf daar was het slechts een halfuurtje lopen naar Paleis Soestdijk. "Dit lammetje, een ooitje, is van zuiver Texels ras, zijn vader en moeder zijn opgenomen in het stamboek," vertelde hij tegen een verslaggever van deze krant.

De 'nog krasse 75-jarige oud-schapenhandelaar', zoals Eelman werd omschreven, was op een missie. In de krant had hij namelijk een foto gezien van twee schapen die dreigend tegenover een groepje kinderen stonden. "Zulk een foto maakt kinderen bang voor schapen. Ze moeten beginnen met aan lammetjes te wennen en als die in hun omgeving opgroeien tot schapen, hebben ze er ook geen angst voor."

Daarom had Eelman, zo vlak voor de paasdagen, een pr-stunt bedacht: om het goede voorbeeld te geven, had hij een lammetje gekocht om aan het destijds tweejarig lammetje van koningin Juliana der Nederlanden en prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld te geven: prinses Christina, die toen nog prinses Marijke werd genoemd.

Waarom dit alles relevant is? Omdat de jaarlijkse PS Paasspeurtocht dit jaar in het teken staat van het schaap.

Want of het nu aan de inspanningen van Sijbrand Eelman heeft gelegen of niet: in Amsterdam zijn er, voor zover we weten, maar weinig mensen met een schapenfobie. Dat is maar goed ook, want ook met dit kuddedier blijkt de binnenstad vol te zitten. En daarom gaan we - na in voorgaande edities naar eieren, kippen, hazen en duiven te hebben gespeurd - dit jaar op zoek naar de verborgen schapen (én lammetjes!) in de stadsweide.

Elf hoogtepunten
Zet dit weekend dus, nadat het boterlammetje is aangesneden en het paasontbijt voorbij is, koers naar het Rembrandtplein. Vanaf daar begint een bijna 7 kilometer (10.000 stappen!) lange stadswandeling, die u binnen een uurtje of twee langs elf hoogtepunten uit de Amsterdamse mèèèèèèèhhh-historie brengt.

Volg de aanwijzingen en maak van elk gevonden schaap een foto. Of nog beter: maak een selfie met de schapen.

Stuur alle foto's (en een kort verslag is ook altijd welkom) van de gevonden schapen via e-mail of WeTransfer vóór dinsdagochtend 23 april, 09.00 uur naar winactie@parool.nl onder vermelding van 'Paasspeurtocht'.

De winnaar van deze editie krijgt twee kaarten voor de musical 't Schaep met de 5 Pooten in het DeLaMar Theater.

Blatende jonge reisgenoot
En dat is misschien meer dan prinses Christina zeventig jaar geleden van Eelman heeft gekregen: het is namelijk onduidelijk of hij de mand met daarin het lammetje voorbij de hekken van Paleis Soestdijk heeft gekregen.

'Na nog even zijn blatende jonge reisgenoot in de goederenwagen te hebben bezocht om hem een grote zuigfles te presenteren,' zo eindigde zeventig jaar geleden het bericht in de krant, 'stapte de heer Eelman met forse passen en zwaaiend met zijn veehandelaarsstok langs de trein, om een geschikt plaatsje uit te zoeken.

De aanwijzingen

1.
Zet zonder veehandelaarsstok maar mét forse passen koers naar de beste plek om deze tocht te beginnen: de Schapensteeg. Waar die precies zit? Loop van het Rembrandtplein naar het Muntplein en zoek het juiste steegnamenbordje voor de eerste selfie.

2.
Vervolg uw weg over de Bloemenmarkt en blijf langs het Singel lopen. Zoek voorbij het Koningsplein naar het doopsgezinde lammetje op de gevel links.

3.
Loop door en ga over de eerste brug rechtsaf. Loop door de Heisteeg en ga linksaf de Spuistraat in. Na een meter of vijftig vindt u 't Schaep.

4.
Voor de volgende selfie moet u even lopen. Vervolg de Spuistraat tot aan de Raadhuisstraat en sla linksaf. Ga de brug over en sla dan rechtsaf, om uw weg via de even zijde van het Singel te vervolgen. Loop een heel stuk door en ga voorbij de Blauwburgwal linksaf de Korsjespoortsteeg in. Zoek hier naar het blauwe schaap.

5.
Steek door naar de Herengracht en sla rechtsaf. Ga via het bruggetje de Brouwersgracht over, en loop door de Binnen Wieringerstraat naar de Buiten Wieringerstraat (de Haarlemmerstraat over). Ga bij de Haarlemmer Houttuinen linksaf, tot u weer bij het water bent. Speur hier de gevels af voor het St. Jan's Lam.

6.
Loop nu verder over de Korte Prinsengracht naar de langere Prinsengracht. Een paar huizen voor de eerste brug vindt u Out Schaep en Jong Lam (en D'Bonte Os, maar die doet niet mee voor de punten).

7.
Ga de brug over en dan rechtsaf: een stukje terug de Prinsengracht op. Ga vlak voor de Noorderkerk linksaf de Westerstraat in en blijf doorlopen tot de Tweede Boomdwarsstraat. Daar vindt u een hele kudde schapen.

8.
Keer om, steek de Westerstraat over en vervolg uw weg via de Eerste Anjeliersdwarsstraat. Blijf doorlopen, tot u vanzelf weer op de Prinsengracht bent. Wandel dan een héél stuk verder, tot aan de Elandsgracht. Hier om het hoekje vindt u, hoog boven restaurant Divan, alweer een schaap.

9.
Ga weer terug naar de Prinsengracht en loop door. Ga over de Leidsegracht en sla vervolgens rechtsaf de Leidsestraat in. Ga gelijk weer links en zoek in de Lange Leidsedwarsstraat naar de locatie van de offi­ciële afterparty van deze Paasspeurtocht.

10.
Het volgende schaap zit om de hoek: als u linksaf de Leidsekruisstraat ingaat, is dit prachtexemplaar bijna niet te missen.

11.
Ga weer rechtsaf op de Prinsengracht. Loop door en steek de Vijzelgracht over. Op de hoek vindt u het rode schaap: tijd voor uw laatste selfie! Via de Vijzelgracht wandelt u vervolgens weer naar het startpunt of kunt u gelijk door naar huis om de foto's door te sturen.

De winnaars, én een verzameling van de beste ingestuurde selfies, staan volgende week in PS van de Week.

null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden