Medicijnonderzoek stopgezet na sterfgevallen

UTRECHT - Een onderzoek in zes Nederlandse ziekenhuizen naar de werking van het medicijn rivastigmine tegen delirium bij ernstig zieke patiënten op de intensive care is stopgezet, nadat was gebleken dat het aantal sterfgevallen hoger was dan bij patiënten die een nepmedicijn (placebo) kregen.

Dat bevestigde een woordvoerster van het UMC Utrecht zaterdag naar aanleiding van berichtgeving door NRC Handelsblad. Het Utrechtse ziekenhuis had het voortouw bij het onderzoek, waaraan verder ziekenhuizen in Rotterdam, Alkmaar, Apeldoorn en Leeuwarden meededen.

Gedurende het onderzoek kregen 54 patiënten het medicijn rivastigmine toegediend en vijftig patiënten een placebo. Van de eerste groep stierven twaalf mensen en van de placebogroep vier mensen.

Het onderzoek, dat moest uitwijzen of rivastigmine de duur van een delirium inderdaad verkort, werd na een jaar in januari stopgezet op advies van de veiligheidscommissie die het onderzoek begeleidde. Begin deze maand besloten de onderzoekers het onderzoek definitief af te blazen. Hoewel het sterfteverschil op toeval zou kunnen berusten, wilden zij geen enkel risico nemen, aldus de woordvoerster. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden