Medicijngebruik centraal in rechtzaak bijlmoord

HAARLEM - In haar hoofd woedde onweer. En ze was aan het verdrinken in een soort tsunami. Zo omschreef Elzelien K. (64) uit Badhoevedorp haar gevoelens vlak voordat zij thuis haar man en dochter doodde met een bijl.

K, een voormalige stewardess, vertelde dinsdag voor de rechtbank in Haarlem dat zij zich niets herinnert van het doden van haar geliefden in hun slaap. Ze leed aan ernstige depressies en slikte sinds kort voor de fatale nacht in september vorig jaar antidepressiva.

Mogelijk verkeerd medicijngebruik staat centraal in de rechtszaak. Haar advocaten sturen aan op ontslag van rechtsvervolging, omdat zij door de pillen ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest. Een te hoge dosis zou kunnen leiden tot agressieve reacties.

Een dag voordat Elzelien haar man Cyril (61) en dochter Daphne (22) doodde, slikte ze drie pillen seroxat. Zij deed dit na een bezoek aan haar huisarts, die twee pillen per dag voorschreef. ''Ik voelde me zo beroerd, ik dacht: baat het niet, dan schaadt het niet,'' vertelde K, die in de rechtszaal een beheerste indruk maakte.

Maar mogelijk was de voorgeschreven dosis van twee pillen per dag ook al te hoog. Ze was namelijk een maand eerder met depressieklachten bij een plaatsvervanger geweest, omdat haar eigen huisarts er niet was. Die schreef één tablet seroxat per dag voor, maar Elzelien haalde de pillen nooit op.

Haar dochter Daphne vond dat ze moest ophouden met het slikken van antidepressiva. Elzelien had al eerder een tijd pillen geslikt, na de dood van haar zoon door een scoo­terongeluk. Ze moest maar eens naar een psychiater, vond Daphne.

Volgens Elzelien begon ze om die reden niet met de pillen. Toen haar eigen huisarts terug was, wendde Elzelien zich tot haar. Vanaf daar lopen de lezingen uiteen.

De huisarts verklaarde dat ze K. vroeg of ze last had van bijwerkingen van de pillen. Dat zou erop duiden dat de arts - ten onrechte - dacht dat ze daarmee al begonnen was. De verdubbeling van de dosis vond volgens de huisarts plaats in overleg met de patiënt. Maar Elzelien beweert dat dit niet ter sprake is geweest en dat ze ook niet om de dubbele dosis heeft gevraagd.

Hoe dan ook, diezelfde dag nam ze drie pillen en de volgende dag twee. Die avond kreeg ze daarover ruzie met haar dochter. Echtgenoot Cyril en dochter Daphne gingen slapen. Elzelien bleef beneden op de bank. Daar voelde ze het eerdergenoemde onweer en de tsunami. Vervolgens deed ze wat ze noemde 'het onbeschrijfelijke'. De vrouw deed een zelfmoordpoging door met haar auto tegen een boom te rijden.

De rechtszaak wordt donderdag voortgezet. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden