Mediapaniek over 'uitzonderlijkste en mogelijk allesverwoestende' storm

Naar adem happend van opwinding verslaan de honderden weermannen die Amerika telt de orkaan die het oosten van Amerika momenteel treft. Het weer is altijd al een hot item op Amerikaanse tv-zenders, maar de commotie die Sandy teweegbrengt is onovertroffen.

Thijs van Soest
null Beeld The Weather Channel
Beeld The Weather Channel

'Orkaan Sandy stormt de geschiedenisboeken in als één van de uitzonderlijkste - en mogelijk allesverwoestende - stormen in onze moderne tijd', oreert The Weather Channel tijdens één van de uitzendingen die de klok rond gaan. Beelden van volle vliegvelden, metrostations - iedereen wil op tijd weg voor de hel en verdoemenis over de regio losbarsten, meldt de verslaggeefster op dreigende toon. De weerkaarten staan vol met rode en oranje kleuren en teksten al ACTION en ALERT. Dit is niet een normale weerkaart, nee, dit is een dreigingsindex!

Niet alleen het bekende 24-uurs weerskanaal brengt het nieuws rond Sandy de klok rond, vrijwel alle nieuwskanalen en algemene televisiezenders staan in het teken van de storm en hoe de Amerikanen zich voorbereiden op de onheilstijding.

ABC News
'A massive shutdown' van alle metrolijnen en vliegverbindingen, meldt ABC News, dat ook via tablets en smartphones een livestream met het laatste nieuws aanbiedt. Op de site van de lokale variant van ABC wordt - hier ook al - onder het kopje ALERT! vast aangegeven waar de wind het hardste waait, maar vooral waar het gevaar op overstromingen het grootst is.

null Beeld

The New York Times
Hoewel het zwaartepunt van de storm waarschijnlijk vele kilometers onder de metropool zal liggen - meer ter hoogte van New Jersey - is de meeste aandacht toch voor The Big Apple. Immers, de miljoenenstad zit vol media en die zien kans om nu in eigen stad eens goed uit te pakken. Zelfs het doorgaans rustige The New York Times pakt uit.

Met een webcam vanaf het dak en een steeds geupdate 'stormtracker', wordt de site ingezet als dé plek waar mensen hun stormnieuws kunnen vinden. De paywall wordt zelfs even uitgezet, zodat iedereen alle berichtgeving van de NYT gratis kan volgen. De hoofdredactie zal het als een mooie gelegenheid zien om meer mensen kennis te laten maken met het aanbod van de krant, die het net als de meeste Amerikaanse kranten momenteel erg moeilijk heeft.

Marathon
Fox News 5, de lokale Fox-zender, besloot de dagelijkse ochtendshow Good Day New York al midden in de nacht op te starten. Het brengt continu verslag van de storm. Het is vooral een marathon voor de weermannen en vrouwen die vrijwel constant in beeld zijn en sneller lijken te praten dan normaal.

'This is serious', zeggen ze ook hier. Het gaat lang duren en houd ook rekening met stroomuitval, meldt de weerman van dienst. 'Dit is de storm waar we over 20 jaar met onze kinderen over praten', klinkt het op een andere zender waar de nieuwspresentatoren nog even de stand van zaken doornemen.

Ondertussen wordt de massale mediapaniek op de social media overgenomen. De site Business Insider maakte een overzicht. 'Ik zal niet liegen, ik ben best een beetje bang voor Sandy', tweet de één. 'The FRANKENSTORM. AAAA', de ander, verwijzend naar het Halloweenfeest dezer dagen. De site zelf heeft het over 'social media panic' en permitteert zich een ironisch intro: 'Verzamel je kinderen, je batterijen en je reeds verzamelde potten pindakaas, want this is going to be the big one.'

null Beeld Fox 5
Beeld Fox 5
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden