Mediamagnaat Murdoch biedt excuses aan

Rupert Murdoch, eigenaar van het mediabedrijf News Corp, heeft in een verklaring aan zijn medewerkers zijn verontschuldigingen aangeboden voor de misstanden die hebben geleid tot het afluisterschandaal. Murdochs bericht verscheen gisteren nadat een Britse parlementaire commissie een vernietigend rapport over de affaire presenteerde.

Redactie
News Corp-eigenaar Rupert Murdoch. Beeld EPA
News Corp-eigenaar Rupert Murdoch.Beeld EPA

In de verklaring, te lezen op de site van The Guardian, schrijft Murdoch: 'We hadden absoluut sneller en daadkrachtiger moeten reageren om de fouten bloot te leggen. Wat er gebeurd is, spijt ons diep, en voor het niet sneller rechtzetten van de situatie hebben we ons deel van de verantwoordelijkheid op ons genomen.'

Schering en inslag
De parlementaire commissie concludeert in zijn onderzoeksverslag dat Murdoch zich opzettelijk 'blind' heeft getoond voor de afluisterpraktijken die schering en inslag waren bij de vorig jaar juli opgeheven zondagskrant News of the World. Ook schrijft de commissie dat de 81-jarige Murdoch niet in staat is om een groot bedrijf te leiden.

Murdoch en andere hooggeplaatsten binnen News Corp zouden bovendien de onderzoekscommissie herhaaldelijk om de tuin hebben willen leiden. Ze wilden 'de zaak toedekken in plaats van fouten op te sporen en de overtreders te straffen', aldus de commissie.

The Times
In zijn verklaring laat Murdoch weten dat het onderzoek naar mogelijk strafbare praktijken bij zijn kranten The Times en The Sunday Times geen onregelmatigheden aan het licht heeft gebracht. Ook het onderzoek naar de werkwijze van de tabloid The Sun is afgerond, schrijft Murdoch, maar de uitkomst daarvan laat hij in het midden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden