Medewerkers van de Belastingdienst voelen zich onveilig op hun werk

De werksfeer bij de Belastingdienst wordt door werknemers als onveilig ervaren. Wie misstanden meldt, wordt daarop afgerekend en de kloof tussen werkvloer en leidinggevenden is groot. Dat blijkt uit een enquête van FNV Overheid.

Exterieur hoofdkantoor Belastingdienst. Beeld ANP

Werknemers die zich niet veilig voelen en daarover willen praten kunnen nu nergens terecht, zegt FNV-bestuurder Mieke van Vliet. Daar komt nog bij dat veel werknemers niet eens over hun situatie durven te praten. “Er heerst bij de Belastingdienst een afrekencultuur die leidt tot angst onder de medewerkers om misstanden te melden,” aldus Van Vliet.

De Belastingdienst ligt al geruime tijd onder een vergrootglas en daar wordt de sfeer op de werkvloer niet beter van, zo wordt geconcludeerd. De media-aandacht, onder meer voor de kwestie rond de vermeende toeslagenfraude, heeft gezorgd voor frictie op de werkvloer. Belastingambtenaren krijgen van hun meerderen de opdracht toeslagen aan burgers stop te zetten, maar de reden voor deze algehele stopzetting blijft onduidelijk. De gevolgen zijn echter groot: talloze gezinnen zitten in de financiële problemen. En dit heeft weer impact op de werknemers.

Geschorst

De angstcultuur wordt gegrond door recente voorbeelden. Volgens FNV stuurde een van de ambtenaren in nasleep van de toeslagenfraude aanvullende informatie naar de rechtbank. Alle relevante stukken moeten volgens de wet immers in één dossier zitten. Dat werd niet gewaardeerd door zijn leidinggevenden, die de man beschuldigde van het lekken van informatie. Omdat hij zijn ambtseed zou hebben geschonden, wordt hij geschorst en werd gedreigd met ontslag.

De kloof tussen werkvloer en leidinggevenden wordt door dit soort situaties steeds groter, aldus FNV. De enquête toont daarbij ook aan dat het leidinggevenden ontbreekt aan kennis van en affiniteit met het werk van de uitvoerende medewerkers.

Meer dan 900 werknemers van de Belastingdienst vulden de enquête in. Bij de dienst werken ruim dertigduizend personen. Het grootste deel van de respondenten (78 procent) werkt bij de Belastingdienst. De rest bij de douane (13 procent), de FIOD (2 procent) en bij overige diensten (7 procent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden