Update

Medewerkers Shafiq claimen duidelijke voorsprong

De campagnemedewerkers van de Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq hebben vandaag gezegd dat Shafiq bij het tellen van de stemmen duidelijk voor ligt op zijn rivaal Mohammed Mursi van de Moslim Broederschap. Die claimde gisteren al de verkiezingen te hebben gewonnen. Partijen mogen waarnemers sturen om toe te zien op het tellen van de stemmen.

Redactie
De Egyptische presidentskandidaat Ahhem Shafiq wuift naar zijn aanhangers. Beeld ap
De Egyptische presidentskandidaat Ahhem Shafiq wuift naar zijn aanhangers.Beeld ap

Het officiële verkiezingscomité in Egypte zegt echter nog geen uitsluitsel te kunnen geven omdat nog niet alle stemmen geteld zijn. Pas aanstaande donderdag zegt het comité de definitieve winnaar van de presidentsverkiezingen aan te kunnen wijzen. Dat meldde een medewerker van het comité vandaag aan persbureau Reuters.

'Wij hebben niets te maken met de uitslagen die momenteel de ronde doen', zei rechter Maher el-Beheiry tegen Reuters. Volgens de rechter wacht het comité op de resultaten van sommige stembureaus waar het tellen nog in volle gang zou zijn. Pas als alle stemmen binnen zijn, doet het comité uitspraak over de winnaar.

Gisteren was de laatste ronde van de presidentsverkiezingen. Shafiq wordt gezien als de kandidaat van de militaire junta die Egypte regeert. Die heeft vandaag beklemtoond de macht deze maand over te dragen aan de president. Het wordt volgens een lid van de junta, generaal Mohammed al-Assar, 'een heel grote ceremonie'.

Tweestrijd
De verkiezingen in Egypte zijn uitgelopen op een tweestrijd tussen de islamisten van onder meer de MB en het establishment van de militairen. Aanhangers van de Moslim Broeders vierden vandaag al feest in Caïro om de overwinning van Mursi te vieren. Hij zou 52 procent van de stemmen hebben behaald volgens zijn aanhangers.

De president wordt volgens de junta eind deze maand geïnaugureerd. Dat moet eigenlijk in het parlement gebeuren, maar dat is afgelopen donderdag door de constitutionele raad onwettig verklaard en door de militaire junta ontbonden.

Parlementariërs die vandaag het parlementsgebouw binnen wilden gaan, werden tegengehouden door de bewaking. De broederschap accepteert de ontbinding van de volksvertegenwoordiging niet.

De nieuwe president zou de eed afleggen voor het hooggerechtshof. Zijn macht is onduidelijk omdat er nog steeds geen nieuwe grondwet is opgesteld. Volgens de junta krijgt hij straks alle macht die hem toekomt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden