Medewerkers Primark klagen over werkomstandigheden

De Primark in Amsterdam is pas twee maanden open, maar de klachten van de medewerkers stromen binnen. 'Als je even op een andere plek staat of aan het praten bent, wordt er gevraagd of geschreeuwd wat je aan het doen bent.'

Medewerkers moeten hun functioneringsgesprek soms in het Engels voeren omdat de supervisors geen Nederlands spreken Beeld ANP
Medewerkers moeten hun functioneringsgesprek soms in het Engels voeren omdat de supervisors geen Nederlands sprekenBeeld ANP

De Amsterdamse vestiging van de Ierse modeketen opende in december haar deuren op het Damrak. In de korte tijd sinds de opening gaven 192 medewerkers en ex-medewerkers van het filiaal gehoor aan een enquête die vakbond FNV landelijk heeft uitgezet.

De vakbond stuurde de enquête rond naar aanleiding van eerdere gesprekken met medewerkers van verschillende Primark-vestigingen, waaruit 'diverse zaken naar voren kwamen die door medewerkers als negatief werden ervaren'. De enquête ging onder meer in op werkdruk, waardering door leiding, ziekmelding en cameratoezicht. 1186 van de ongeveer 4800 werknemers in Nederland vulde de enquête in.

Afblaffen
In Amsterdam ontbreekt het volgens een medewerker aan gelijkwaardigheid tussen leidinggevenden en werknemers. 'Het wordt duidelijk gemaakt dat je als verkoopmedewerker 'minder' bent dan de supervisors en managers.' Volgens een andere medewerker wordt het personeel afgeblaft, ook in het bijzijn van klanten.

Niels Suijker, bestuurder van FNV Handel, stelt dat er sprake is van communicatieproblemen tussen de vaak Engelstalige managers en Nederlandse werknemers. "Het komt voor dat Nederlandse medewerkers hun functioneringsgesprek in het Engels moeten voeren."

Camera's
Problematisch zijn ook de beveiligingscamera's in de vestigingen. Over het nut daarvan wordt volgens FNV 'schimmig' gedaan. In de Amsterdamse vestiging zou volgens een medewerker gedreigd worden met het bekijken van het beeldmateriaal. 'Ik vind het zorgwekkend dat ik niet weet waar die beelden voor worden gebruikt.'

Daarnaast zijn bedrijven met meer dan vijftig werknemers verplicht om een ondernemingsraad met werknemers in te richten, maar die heeft Primark niet.

Reactie Primark
Een woordvoerder van Primark Nederland laat weten bekend te zijn met de uitkomsten van de enquête en geschrokken te zijn van de klachten. Primark is inmiddels ingegaan op een uitnodiging van de vakbond voor overleg. Daarin wil de vakbond afspraken maken voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Ook is Primark bezig met het vormen van een ondernemingsraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden